Amikor a speyside-i whiskykről és sherryhordókról beszélünk, az egyik legelső lepárló, ami sokunk eszébe jut, az az Aberlour. Ez a világszerte ismert és kedvelt márka a régióra jellemző jegyekkel rendelkezik. A nagyméretű desztillálóberendezések egyedülálló karaktert adnak ennek a gyümölcsös whiskynek. A speyside-i lepárló gyönyörű látogatóközpontjával büszkélkedik, és italai, ideértve ezt a 14 évig érlelt változatot is, a régióra jellemző komplex gyümölcsös, fűszeres és édes-tejkaramellás ízvilágot mutatnak be.
Single malt whisky
A single malt whisky egyetlen lepárlóüzemben készül, kizárólag árpamalátából, és az adott lepárló egyedi karakterét hordozza. Ez a fajta whisky a legtisztább formája a whiskykészítésnek, hiszen nem keverik más whiskykel, és az ízvilága gyakran összetett, rétegezett. A különböző régiókban különféle single malt whiskyk készülnek, amelyek eltérő ízprofilt mutatnak. A single malt whisky iránti szenvedély sok rajongónak külön élményt jelent, hiszen minden üveg egyedi karaktert közvetít az adott hely földrajzi és kulturális adottságaiból.