Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
BODRI Kékfrankos 2023 (0,75l)
1.899 Ft
Menny.:db

BODRI Kékfrankos 2023 (0,75l)

1.899 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Bodri
Szerezhető hűségpontok: 10
Egységár: 2.532,00 Ft/liter

Termék leírás

Igazi klasszikus bor, jó ivású kékfrankos, meggyes illat- és ízjegyekkel. Hosszú utóízében is intenzív gyümölcsösséget érezni. Fogyasztását 14-16 °C fokon ajánljuk a hét minden napjára. Remek kísérője lehet egy jó gulyáslevesnek, székelykáposztának vagy könnyebb grill ételeknek.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Bodri pincészet története

A Bodri Pincészet a Dél-Dunántúlon, Szekszárdon található, és a magyarországi borászati színtér egyik meghatározó alakja. A pincészet története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Bodri István elindította saját borászati vállalkozását. Azóta a Bodri Pincészet számos elismerést és díjat gyűjtött be a minőségi borok terén, és a neve egyet jelent a kitűnő szekszárdi vörösborokkal.
A pincészet területe kiterjedt, a Villányi és Szekszárdi borvidékeken is megtalálható szőlőültetvényekre terjed ki, melyek kitűnő adottságokat biztosítanak a vörösborok termeléséhez. A pincészet szigorúan ügyel a szőlőültetvények gondozására és a termőhelyek sajátosságainak maximális kihasználására annak érdekében, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozhassanak.
A Bodri Pincészet a hagyományokra épít, de ugyanakkor nyitott a modern borászati technológiákra is. A borkészítés során a legújabb feldolgozási módszereket alkalmazzák, miközben tiszteletteljesen kezelik a hagyományos borászati eljárásokat is. A pincészet boraiban megjelenik a terroir jelleg, és az egyes Bodri borok karakterét a fajták és a pince sajátosságai egyaránt meghatározzák.
A Bodri borok közül kiemelkednek a vörösborok, különösen a Kadarka és a Kékfrankos fajtákból készültek. Ezek a borok mély színűek, gazdag ízvilágúak és hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek. A pincészet a borkóstolók és látogatók számára is nyitott, lehetőséget biztosítva arra, hogy a borok világába betekintést nyerjenek, és élvezzék a környék gyönyörű táját.
Bodri István és családja elkötelezett a magas színvonalú borok előállítása mellett, és ennek eredményeként a Bodri Pincészet egy olyan nevet képvisel, amely a minőség és az elkötelezettség szinonimája a magyar borászati színtéren.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

BODRI Sári 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Rozi 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Bodrikutya Fehér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Franci 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Bikavér 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Sauvignon Blanc 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Bodrikutya Vörös 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.899 Ft
Rendelhető

GESZLER Ezerjó 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.919 Ft
Rendelhető