Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
DUBICZ Sauvignon Blanc 2023 (0,75l)
1.669 Ft
Menny.:db

DUBICZ Sauvignon Blanc 2023 (0,75l)

1.669 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Dubicz
Szerezhető hűségpontok: 9
Egységár: 2.225,33 Ft/liter

Termék leírás

A bor illatban könnyed mezei füveket idéz, árnyalatnyi virágos tónussal, egy kis érett körtével a háttérben. Ízben egyensúlyos, közepes testtel. Gördülékeny, jó ivású bor.

Sauvignon blanc szőlőről

A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ez azért volt fontos, mert ezt a sauvignon blanc az egyik legismertebb fehérborszőlő-fajta a világon, különlegességét az aromatikus fehérborok között tartják számon. Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származik, de legkiválóbb borai az eredeti hazáján kívül Új-Zélandon készülnek. Emellett Chilében, Dél-Afrikában és Magyarországon is elismert minőségű termékeket állítanak elő belőle. A 22 magyar borvidék közül 20-ban megtalálható, a két kivétel a Nagy-Somlói és a Tokaji borvidék. A sauvignon blanc neve a francia "sauvage" (vad) és "blanc" (fehér) szavakból ered. Bár gyakran egyszerűen csak sauvignonnak nevezik, fontos megjegyezni, hogy a sauvignon valójában egy gyűjtőnév, és több változatát is magába foglalja, a sauvignon blanc pedig csak egyike ezeknek. A sauvignon blanc-ból készült borok jellegzetesen szárazak, zöldessárgák, különleges illat- és ízvilággal rendelkeznek. A hosszas, legalább 3-4 éves fahordós érlelés nem előnyös számára, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket. Fiatal borai élénk savúak, erőteljes ízvilágúak, és vegetális jegyeket mutatnak. Az illatát gyakran a frissen lenyírt fű, csalán, paprika, méz, piskóták, ananász, mangó, spárga, petrezselyem, tárkony, egres, rózsaszínű pomeló, mézdinnye és virágok (fehér rózsa, citrusvirágok) karakterisztikus jegyei alkotják. A sauvignon blanc fogyasztását általában 8–10 °C-on ajánlják, kiváló kísérője halaknak, tengeri ételeknek, pikáns fűszerezésű ételeknek, szárnyasoknak, kecskesajtnak és spárgának.szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek. 

Dubicz pincészet története

A család 2003 óta tulajdonosa a gyöngyösi, eklektikus stílusban épült Borpalota épületében és pincéjében működő borászatnak. Az első pillanattól fő feladatuknak tekintetik a nagy múltú pince modernizálását, valamint a kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt években a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek.
2016-ban elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják az általuk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot, így azóta Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenük meg a közönség előtt.

Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék Magyarország második legnagyobb borvidéke területét tekintve, és a hegyvidéki borvidékek között a legnagyobb. A szőlőültetvények területe mintegy 7.815 hektár. A régióban hosszú múltra tekint vissza a szőlészeti-borászati tevékenység, melynek ősi hagyományai már a honfoglalást megelőző időkben is jelen voltak, különösen Gyöngyösön. Az első írásos adatok a 1301-es oklevélből származnak, melyben Csobánka László comes három fia megosztozott ősi gyöngyösi birtokukon, mely nagy részét szőlőültetvények alkották. Gyöngyös városa élelmes bortermelőként országszerte kereskedett, és a városi kocsmáknak való borkereskedelem jogát a város szabályozta. A gyöngyösi bortermelők kiváltságait később is védelmezték, János király 1536-ban kiadott védelmi levéllel, mely biztosította a bortermelőket a zavartalan kereskedelemhez. 1608-ban II. Mátyás is engedélyt adott a gyöngyösi bortermelőknek vám- és adómentes értékesítésre az ország minden részén. A 18. század előtt a gyöngyösi bortermelők főleg fehér szőlőfajtákat termesztettek, köztük a rajnai fajokat is. A 19. század elején a kadarka terjedése kezdődött, de a filoxéravész 1886-ban elpusztította az összes szőlőt a vidéken. Az amerikai fajták oltásával sikerült helyreállítani a szőlőültetvényeket, és tíz évvel később a gyöngyösi borászok újra fellendültek. A gyöngyösi bortermelők nemcsak szőlővel foglalkoztak, hanem híres gyöngyösi babot is termeltek. Később a csontár-gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy és barack, váltak keresettebbé a kivitel szempontjából.

Hasonló termékek

NAGY & NAGY Irsai Olivér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Kékfrankos - Cabernet Franc 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.669 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Szürkebarát 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Muscat Ottonel 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Irsai Olivér 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Kékfrankos Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

1.669 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Olívia Cuvée 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.659 Ft
Rendelhető