Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
FEIND Irsai Olivér 2024 (0,75l)
1.689 Ft
Menny.:db

FEIND Irsai Olivér 2024 (0,75l)

1.689 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Feind
Szerezhető hűségpontok: 9
Egységár: 2.252,00 Ft/liter

Termék leírás

Friss, illatos, ropogós bor. Igazi gyümölcsbomba. Ideális üdvözlőital. A könnyű salátákat és a fehérhúsú ételeket is jól kiegészíti, továbbá keleti fűszerezésű ételekkel is érdemes kipróbálni.

Irsai olivér szőlőről

Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.

Feind pincészet története

A borászatot Feind Lajos alapította 1995-ben, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás és ezt vitte tovább a borászat irányába. 20 év alatt 130 hektárra bővítette szőlőterületét. A szőlőültetvények legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, ezen kívül Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területei, minden ültetvényük a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik.
2019. januárjában Feind Lajos a borászat vezetését fiára Feind Zoltánra, valamint Bacskai István ügyvezetőre bízta. Az új vezetők megítélése szerint a Feind borászati üzem már rég kinőtte magát, ezért Balatonfőkajár határában egy 2 000 m2-es borászati üzemet álmodtak meg. Ez egy komplett beruházás volt, tehát a szőlőfeldolgozástól, a présekig, a palackozó üzemen át ma már minden egy helyen található.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék Magyarország Dunántúli régiójában található, elterülve a Balaton tó északi partjának keleti medencéjében, körülbelül 2150 hektáron. A területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák jellemezik, amelyek kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre. A borkultúra gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza, de igazán a Pannóniában már régebben ismert szőlőművelés fejlődött ki Probus császár idejében. Az Árpád-házi királyok korában a régió fontos királyi és egyházi birtokokkal rendelkezett, például I. Szent István 1018-ban Balatonfüred-Csopaki szőlőket ajándékozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak. A tihanyi bencés apátság is jelentős szerepet játszott a borvidék fejlődésében, irányítva a környező településeket. A török idők végvári csatározásai és az azokkal járó pusztítások sajnos meggyérítették a szőlőművelők számát és csökkentették a szőlőterületet. Az 18. században azonban újra fellendült Balatonfüred fejlődése, és a 19. század közepére a Balaton "fővárosává" vált, ahol a vármegyei és az országos előkelőségek kiváló fehér borok társaságában találkoztak és szórakoztak bálok és ünnepek alkalmával. Balatonfüred-Csopaki borvidék életében kiemelkedő szerepet játszik Balatonfüred városa, amely 1987 óta viselheti a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet. A szőlőfajtákat hagyományosan alacsony tőkeformákon termesztették, de a legújabb szőlőtermesztési szabályok már minimum 3300 tő/hektár telepítési sűrűséget írnak elő. A borvidéki szabályozás a maximális 100 hl/ha seprős újbort engedélyezi, míg a Csopak OEM boroknak sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. A dűlős borok, jégborok és késői szüretelésű borok csak kézi szürettel készülhetnek, hangsúlyozva a tradíciót és a minőség iránti elkötelezettséget. Ezen szabályok mellett a Balatonfüred-Csopaki borvidék a magas minőségű borok és a terület egyedi karakterének megőrzésére törekszik, hozzájárulva ezzel Magyarország gazdag borkultúrájához.

Hasonló termékek

FEIND Chardonnay 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.689 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.689 Ft
Rendelhető

FEIND Cabernet Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

1.689 Ft
Rendelhető

FEIND Chardonnay 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.689 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Irsai Olivér 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.709 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Irsai Olivér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Kékfrankos - Cabernet Franc 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.669 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Szürkebarát 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető