Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
FRITTMANN Kékfrankos 2023 (0,75l)
1.449 Ft
Menny.:db

FRITTMANN Kékfrankos 2023 (0,75l)

1.449 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Frittmann
Szerezhető hűségpontok: 8
Egységár: 1.932,00 Ft/liter

Termék leírás

A rubinszínű bor illata intenzív, meggyes, málnás gyümölcsössége és fűszeressége megnyerő. Kóstoláskor az élénk savak és tanninok határozzák meg az első benyomást, amelynek könnyed test és alacsony alkoholtartalom biztosít alapokat. Az ízvilágban a hűvösebb évjárat jellemzőjeként az fűszeres aromák dominálnak, a lecsengés pikáns borsos zamatokat hagy a nyelven.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Frittmann pincészet története

A Frittmann Pincészet Magyarországon, Kunság területén található, és a Frittmann család nevéhez kötődik. Az alapító Frittmann József évtizedekkel ezelőtt hagyományos kisborászatot alapított, melyet később fia, Frittmann Zoltán továbbfejlesztett és modernizált.
A pincészet a Kunsági borvidék kiváló termőterületein helyezkedik el, ahol a talaj és a klíma ideálisak a szőlőtermesztéshez. A Frittmann Pincészet területe a Kecskeméti-síkság dombjain terül el, ahol a fehér és vörös szőlőfajták egyaránt megtalálhatók. A pincészet fő hangsúlyt fektet a hagyományos magyar fajták, mint például a Kékfrankos, Kadarka és Cserszegi Fűszeres, termesztésére és borkészítésére.
A Frittmann borokat széles skálán kínálja, beleértve a könnyed és friss fehérborokat, a karakteres vörösborokat, valamint az édes és száraz borokat is. Az évente változó évjáratok és a környezeti változások hatásait a pincészet szakértői kihasználják a borok sajátos jellegének kialakításában.
A pincészet elkötelezett a minőség és a fenntarthatóság iránt. A szőlőművelésben és borászatban a környezetvédelmi és fenntartható mezőgazdasági elvek vezérlik munkájukat. A modern technológiák és a hagyományos borászati módszerek egyensúlyát keresik a borok előállítása során.
A Frittmann Pincészet látogatóközpontja kiváló lehetőséget kínál a borok megismerésére és kóstolására. A vendégek számára borkóstolók, pincebejárások és szakértői bemutatók állnak rendelkezésre. A családias környezet és a pincészet barátságos légköre hozzájárul a látogatók kellemes élményéhez.
A Frittmann Pincészet a magyar borászati színtér fontos alakítójává vált, és borai révén hozzájárulnak a Kunsági borvidék hírnevéhez. A családi vállalkozás eredményesen ötvözi a hagyományokat a modern borászati kihívásokkal, létrehozva egyedi és karakteres borokat.

Kunsági borvidék

A Kunsági borvidék Magyarország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, elhelyezkedése a homokos talajú Alföldön található. A borvidék 2007-ben adta az év Bortermelőjét, Frittmann János soltvadkerti borász személyében. A terület talaja főként homok és lösz, de megtalálható a Gödöllői-dombság déli részén kötött talaj is. A borvidék klimatikus viszonyai csapadékban szegények, a nyár napos és forró, míg a tél hideg és száraz. A terület 27 903 hektáros, nyolc körzetre tagozódik, és összesen 96 települést foglal magában. A borvidéket 68 hegyközség alkotja, ahol körülbelül 200 000 tonna szőlőt szüretelnek és bort készítenek. A Kunsági borvidéken 64 szőlőfajtát termesztenek, közülük a legnagyobb területen az arany sárfehér, a zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni, a kövidinka, a kadarka, a rajnai rizling és az olaszrizling található. A fehér borok harmonikus összetételűek és könnyedek, míg az egyetlen őshonos kékszőlő, a kadarka, rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos borokat kínál. Az utóbbi években a borvidék komoly, tartalmas fehér- és vörösborokat is felvonultat, valamint a divatos rosé borokkal is sikeresen szerepel a nemzetközi borversenyeken.

Hasonló termékek

FRITTMANN Muskotály 2021 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.449 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Portugieser 2020 (0,75l)

Félédes vörösbor

1.449 Ft
Rendelhető

HILLTOP Vörös Cuvée 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.449 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Ottonel Muskotály 2024 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.429 Ft
Rendelhető

JUHÁSZ Irsai Olivér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető

JUHÁSZ Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosé gyöngyözőbor

1.429 Ft
Rendelhető

FONTÁNYI Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.429 Ft
Rendelhető