Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
GESZLER Chardonnay 2022 (0,75l)
1.919 Ft
Menny.:db

GESZLER Chardonnay 2022 (0,75l)

1.919 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Geszler
Szerezhető hűségpontok: 10
Egységár: 2.558,67 Ft/liter

Termék leírás

Egy harmonikus, kerek, reduktív bor, egy igazi Jolly Joker. Hasonló savakat nem sok helyen érezhetsz, csak a Móri Borvidéken. Ilyet csak a vértesi mészköves talaj, szőlőhegyeink és a Móri-árok mikroklímája tud.

Chardonnay szőlőről

A chardonnay egy olyan szőlőfajta, amely világszerte elismert és tisztelt, elterjedése szinte minden fontos szőlő- és bortermelő országban megtalálható. A fajta gyümölcsei kicsik és gömbölyűek, fehér-zöld színűek, alig hamvasak, fekete pontokkal borítottak, vastag héjúak, lédúsak és ropogósak. Virágzása korai, a szőlőfürtök szeptember első felében, közepén érnek be, és különleges ízvilággal rendelkeznek, amelyet a karakteres zamatok jellemeznek.
A chardonnay közepes növekedési erővel rendelkezik, és cukortartalma gyengébb évjáratokban is elérheti a 17 mustfokot, míg jó évjáratokban akár a 20 fok feletti értéket is elérheti. A fajta bogyói közepesen fagytűrőek, és jól alkalmazkodnak a szárazabb körülményekhez is. A chardonnay borból készült ital kemény karakterrel és finom savérzettel rendelkezik, valamint fajtajelleges zamatokkal. Kiválóan alkalmas pezsgőalapnak, minőségi boroknak, sőt akár különleges minőségű, természetes csemegeboroknak is.
A chardonnay bor friss, üde vagy érlelt formájában egyaránt elegáns és kedvelt termék a borvilágban. A fajta széles felhasználási skálája lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű borokat és pezsgőket készítsenek belőle, miközben a friss, fiatal chardonnay is izgalmas választás azoknak, akik könnyedebb, üdítő borokat keresnek.

Geszler pincészet története

A Geszler pincészet közel 40 hektáron gazdálkodik, negyedik generáció óta Móron. Mór remek helyen fekszik, az egyik legjobb adottságú borvidéke Magyarországnak, a Vértes és a Bakony hegység között elterülő Móri árokban a Közép-Dunántúlon. Sokféle szőlővel foglalkoznak, mint például a Móri borvidék egyik büszkeségével, az Ezerjóval, továbbá Zenittel, Királyleánykával, Zöld veltelínivel, Chardonnay-val, Irsai Olivérrel, Kékfrankossal és a legfiatalabb telepítésükkel az Olaszrizlinggel.
Geszler borok sváb szorgalommal, nagy gondossággal és szeretettel készülnek. Móri, megyei, országos és nemzetközi sikerekkel.

Móri borvidék

A Móri borvidék, Magyarország 22 borvidéke közül talán a legkisebb, ugyanakkor a leginkább elismert borászati régiók közé sorolható. Gazdag múltja egészen a történelmi időkig nyúlik vissza, azonban a bortörvényünk csak 1996-tól nevesíti Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény I. és II. osztályú szőlőkataszteri besorolású területeit. Ezen települések a Vértes és a Bakony völgyében elhelyezkedő területeken már évszázadokon át meghatározó szerepet játszottak a szőlő- és bortermelésben. A szőlőművelés és a borkészítés hosszú időn keresztül az itt élő emberek életének természetes ritmusához igazodott, számos ünnep, társadalmi esemény és kulturális hagyomány kapcsolódott hozzá. A második világháborút követően, noha a soproni és a móri borvidékek rendelkeztek a legjobb állapotú szőlőkkel az országban, az egyéni borosgazdákra nehéz időszak köszöntött be a beszolgáltatási rendszer és az erőszakos kollektivizálás miatt. Az 1949-ben alapított Móri Állami Gazdaság, majd a 1950-ben megalakult móri Szőlészeti Kutatóintézet a szocialista időkben vált jellemzővé, mely során nagyüzemi szőlő- és bortermelés dominált. A Móri borvidék borai főként fehérborok, a meghatározó fajták közé tartozik az ezerjó, leányka, tramini, rizlingszilváni, zöld veltelini és az ezerfürtű. Az ezerjó, ma már hungarikumként ismerve, a 19. századi filoxéravész után lett a borvidék fő szőlőfajtája. A móri borok jellemzően kemények és későn érnek be teljes potenciáljukkal, harmadik évüktől válnak igazán egyedivé. Kedvező időjárás mellett az aranysárga szőlőfürtök csodálatos zamatot hoznak létre. A móri borok férfias jellegüket a magas savtartalomnak köszönhetik, de mértékletes fogyasztás esetén nem okoznak fejfájást vagy másnaposságot, ahogy azt a mondás is tartja: "a móri bor meszes, aki issza eszes". Ezen borok mésztartalma más magyarországi borokhoz hasonlóan átlagos, de a magas savtartalomnak köszönhetően különleges ízvilágot kínálnak.

Hasonló termékek

GESZLER Ezerjó 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.919 Ft
Rendelhető

GESZLER Zenit 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.919 Ft
Rendelhető

GESZLER Zöld Veltelíni 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.919 Ft
Rendelhető

GESZLER Királyleányka 2023 (0,75l)

Félszáraz fehérbor

1.919 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Kékfrankos 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.919 Ft
Rendelhető

BODRI Sári 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Rozi 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.899 Ft
Rendelhető

BODRI Kékfrankos 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.899 Ft
Rendelhető