Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
GRÓF BUTTLER Kadarka Superior 2018 (0,75l)
6.129 Ft
Menny.:db

GRÓF BUTTLER Kadarka Superior 2018 (0,75l)

6.129 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Gróf Buttler
Szerezhető hűségpontok: 31
Egységár: 8.172,00 Ft/liter

Termék leírás

Gazdag és tömör korty érzet, amelyben a szép savak és az édes aromák játékossága igazi élményt nyújt. A bor hosszú érlelési potenciál rendelkezik.

Kadarka szőlőről

A kadarka egy gyakori kék szőlőfajta Magyarországon, melynek származása bizonytalan, és két fő elmélet kering róla. Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek gondolják, mások pedig Albániát jelölik meg származási helyéül. Neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből származik. A kadarka a Balkán-félszigetről került Magyarországra valószínűleg szerb közvetítéssel a török kiűzését követően, a 18. században. Elterjedése hazánkban gyors volt, és a reformkor idejére már szinte minden borvidékünkön termesztették. Azonban napjainkra a termőterületei lecsökkentek, és csak néhány területen található meg. A legjelentősebbek az alföldi kadarka és a szekszárdi kadarka borok. A kadarka Magyarországon a Kunsági és a szekszárdi borvidéken találta meg igazi otthonát, de a Villány–Siklósi borvidéken és az Egri borvidéken is termesztik. Napfényigénye magas, és bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskékek. A fajta késői érésű, ám rothadékonysága és fagyérzékenysége miatt gyakran már szeptemberben szüretelik. A szeptemberi szüret eredményez alacsony mustfokot és kevés színanyagot a szőlőben. Az ideális fekvés és a kedvező évjáratok esetén azonban a kadarka elérheti a 18-20 mustfokot. A kadarka bora kiemelkedően fűszeres zamatú. A kötöttebb, löszös talajokon nevelt szőlő testesebb vörösborokat eredményez, míg a lazább homoktalajon termelt szőlő vékonyabb, üdébb borokat produkál. A fajtára jellemző a változatosság, és a minőségi borok előállításához az ideális termőhely és a megfelelő gondozás elengedhetetlen.

Gróf Buttler pincészet története

Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak.
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a zúzást kihagyva a kékszőlőt bogyózzák majd rozsdamentes tartályokban irányított hőmérsékleten héjon erjesztik. Az alkoholos erjedést követően lezajlik az almasavbontás, majd a bort lefejtik és kiváló minőségű tölgyfahordókban érlelik. Fehérboraik részben reduktív technológiával készülnek, részben fahordóban erjednek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát.
A birtok Eger legrégebbi tradicionális pincesorán, a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4500 m2-en. 

Egri borvidék

Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.

Hasonló termékek

ESZTERBAUER 111 éves Kadarka 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

6.129 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Ohmerops 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

5.979 Ft
Rendelhető

STEIGLER Prémium Syrah Bio 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

5.949 Ft
Rendelhető

STEIGLER Prémium Cabernet Franc Bio 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

5.949 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Furmint Bio 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

6.429 Ft
Rendelhető

TORNAI Apátsági Furmint 2021 (0,75l)

Száraz fehérbor

5.669 Ft
Rendelhető

TORNAI Aranyhegy Juhfark 2021 (0,75l)

Száraz fehérbor

5.669 Ft
Rendelhető

STEIGLER Prémium Pinot Noir Bio 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

5.649 Ft
Rendelhető