Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
HARASZTHY Pinot Noir 2020 (0,75l)
4.569 Ft
Menny.:db

HARASZTHY Pinot Noir 2020 (0,75l)

4.569 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Haraszthy
Szerezhető hűségpontok: 23
Egységár: 6.092,00 Ft/liter

Termék leírás

A pinot noir-ra jellemző élénk rubinszínű bor. Illata elsősorban fűszeres, üde gyümölcsös jegyek mellett. Kóstolva a meggy és málna mellett cseresznye, édes fűszerek és a fahordós érlelés adta teltebb aromák fedezhetőek fel. Igazi burgundi

Pinot noir szőlőről

A pinot noir vagy más néven kék burgundi eredetileg Franciaországból származik, és a champagne-i pezsgő egyik alapanyaga, Burgundia leghíresebb fajtája. Gyakran emlegetik "a borok királyának", és valóságos kozmopolita szőlőfajtának számít. A pinot noir mustjának cukortartalma 20-24%, míg késői szüretkor akár 30% is lehet. A belőle erjesztett bor alkoholtartalma általában 12–14%, míg az összes savtartalom 0,5%. Ez a bor kellemes, harmonikus, rubinpiros színű, és igen keresett a borvilágban. Ha a színzete nem megfelelő, 5–10% festékszőlőt adnak hozzá. A kék burgundi bora szép, bár viszonylag világos rubinvörös árnyalatú. Finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, kissé kemény, de alacsony tannintartalommal. Az Eger környékén termesztett pinot noir kiváló savkészlettel rendelkezik, elegáns, kifogástalan fajtakarakterrel. Az alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot noir borok szülessenek. A tannintartalma, simasága, krémes struktúrája és pikáns bujasága már 2–3 éves korára kialakul. Villányban gyakran kifejezetten gyümölcsös és gazdag bort ad, és gyakran házasítják a gamay nevű kékszőlővel. Franciaországban nemcsak vörös, hanem fehér pezsgőt is készítenek belőle.

Haraszthy pincészet története

Haraszthy borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítettük és készítjük jelenleg is karakteres borainkat borászunk, Pázmányi Dániel vezetésével.
Jelenleg 123 hektáron gazdálkodnak, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeik közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, pincészetük közvetlen szomszédságában található. Innen szüretelik Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált boraik és prémium pezsgőik alapborát. Ültetvényeik többi része Válon található, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgoznak. Itt található a Szerelem-szobor is, mely műalkotás LOVE sorozatukat inspirálta.
Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkoznak. Legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkoznak, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használnak.

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék a Buda, Etyek és a Velencei-tó környékét felölelő Észak-dunántúli borrégió legkeletibb része, és az egyik legismertebb borvidék Magyarországon. Teljes termőterülete 5632 hektár, melyből 3927 hektár I. osztályú. A szőlőültetvények területe a termőhelynek csupán 30%-át, azaz 1695 hektárt tesz ki. Főként fehérborokat állítanak elő, általában reduktív technológiával. A talajok jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki. Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott a szőlőtermesztés ezen a területen, és a lakosság megélhetésének fő forrásává vált. A török hódoltság után a szerb telepesek hatására a vörösbor készítése került előtérbe. A 19. században a városokban nőtt a fehérbor iránti kereslet, így a budai vidéken is egyre több fehérborszőlő fajtát termeltek. A Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is ezen a területen állították elő a 19. század végétől. A filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti száz évben a Buda-környéki területek nem kaptak hivatalos elismerést borvidékként, mivel a filoxéra szinte teljesen elpusztította a szőlőültetvényeket. Az emberek jelentős része a gyümölcstermesztésre fordult, a szőlőtermelés pedig háztáji vagy kisüzemi viszonyok között folyt, gyakran gyenge minőségű, filoxérának ellenálló fajtákkal. A terület csak 1989-ben nyerte vissza hivatalos borvidéki státuszát, részben Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok kezdeményezésének köszönhetően.

Hasonló termékek

HARASZTHY Prémium Chardonnay 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

4.569 Ft
Rendelhető

TÓTH ZOLTÁN Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2017 (0,5l)

Édes fehérbor

4.579 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Pinot Noir 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.529 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Cabernet Franc Bio 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.509 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Cabernet Sauvignon Bio 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.509 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Chardonnay Superior 2019 (0,75l)

Száraz fehérbor

4.359 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Pinot Noir Superior 2018 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.359 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Szent György-hegyi Olaszrizling Bio 2021 (0,75l)

Száraz fehérbor

4.279 Ft
Rendelhető