Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
HARASZTHY Prémium Chardonnay 2023 (0,75l)
4.569 Ft
Menny.:db

HARASZTHY Prémium Chardonnay 2023 (0,75l)

4.569 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Haraszthy
Szerezhető hűségpontok: 23
Egységár: 6.092,00 Ft/liter

Termék leírás

Intenzív illatú, elsősorban vaníliás és kókuszos jegyekkel csábító bor. Krémes, vajas jegyek uralják a kortyot. Diszkrét savszerkezet és aszalt gyümölcsös aromák teszik élvezetessé fogyasztását. Utóíze hosszan megmarad szánkban. A fahordós érlelésnek köszönhetően hosszan eltartható bor.

Chardonnay szőlőről

A chardonnay egy olyan szőlőfajta, amely világszerte elismert és tisztelt, elterjedése szinte minden fontos szőlő- és bortermelő országban megtalálható. A fajta gyümölcsei kicsik és gömbölyűek, fehér-zöld színűek, alig hamvasak, fekete pontokkal borítottak, vastag héjúak, lédúsak és ropogósak. Virágzása korai, a szőlőfürtök szeptember első felében, közepén érnek be, és különleges ízvilággal rendelkeznek, amelyet a karakteres zamatok jellemeznek.
A chardonnay közepes növekedési erővel rendelkezik, és cukortartalma gyengébb évjáratokban is elérheti a 17 mustfokot, míg jó évjáratokban akár a 20 fok feletti értéket is elérheti. A fajta bogyói közepesen fagytűrőek, és jól alkalmazkodnak a szárazabb körülményekhez is. A chardonnay borból készült ital kemény karakterrel és finom savérzettel rendelkezik, valamint fajtajelleges zamatokkal. Kiválóan alkalmas pezsgőalapnak, minőségi boroknak, sőt akár különleges minőségű, természetes csemegeboroknak is.
A chardonnay bor friss, üde vagy érlelt formájában egyaránt elegáns és kedvelt termék a borvilágban. A fajta széles felhasználási skálája lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű borokat és pezsgőket készítsenek belőle, miközben a friss, fiatal chardonnay is izgalmas választás azoknak, akik könnyedebb, üdítő borokat keresnek.

Haraszthy pincészet története

Haraszthy borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítettük és készítjük jelenleg is karakteres borainkat borászunk, Pázmányi Dániel vezetésével.
Jelenleg 123 hektáron gazdálkodnak, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeik közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, pincészetük közvetlen szomszédságában található. Innen szüretelik Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált boraik és prémium pezsgőik alapborát. Ültetvényeik többi része Válon található, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgoznak. Itt található a Szerelem-szobor is, mely műalkotás LOVE sorozatukat inspirálta.
Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkoznak. Legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkoznak, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használnak.

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék a Buda, Etyek és a Velencei-tó környékét felölelő Észak-dunántúli borrégió legkeletibb része, és az egyik legismertebb borvidék Magyarországon. Teljes termőterülete 5632 hektár, melyből 3927 hektár I. osztályú. A szőlőültetvények területe a termőhelynek csupán 30%-át, azaz 1695 hektárt tesz ki. Főként fehérborokat állítanak elő, általában reduktív technológiával. A talajok jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki. Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott a szőlőtermesztés ezen a területen, és a lakosság megélhetésének fő forrásává vált. A török hódoltság után a szerb telepesek hatására a vörösbor készítése került előtérbe. A 19. században a városokban nőtt a fehérbor iránti kereslet, így a budai vidéken is egyre több fehérborszőlő fajtát termeltek. A Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is ezen a területen állították elő a 19. század végétől. A filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti száz évben a Buda-környéki területek nem kaptak hivatalos elismerést borvidékként, mivel a filoxéra szinte teljesen elpusztította a szőlőültetvényeket. Az emberek jelentős része a gyümölcstermesztésre fordult, a szőlőtermelés pedig háztáji vagy kisüzemi viszonyok között folyt, gyakran gyenge minőségű, filoxérának ellenálló fajtákkal. A terület csak 1989-ben nyerte vissza hivatalos borvidéki státuszát, részben Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok kezdeményezésének köszönhetően.

Hasonló termékek

HARASZTHY Pinot Noir 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.569 Ft
Rendelhető

TÓTH ZOLTÁN Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2017 (0,5l)

Édes fehérbor

4.579 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Pinot Noir 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.529 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Cabernet Franc Bio 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.509 Ft
Rendelhető

SZÁSZI Cabernet Sauvignon Bio 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.509 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Pinot Noir Superior 2018 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.359 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Chardonnay Superior 2019 (0,75l)

Száraz fehérbor

4.359 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Kadarka 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

4.859 Ft
Rendelhető