Barion Pixel
Elmúltál már 18 éves?
HOMOLA Cabernet Franc 2017 (0,75l)
4.129 Ft
Menny.:
db

HOMOLA Cabernet Franc 2017 (0,75l)

4.129 Ft
Menny.:
db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Homola
Szerezhető hűségpontok: 21
Egységár: 5.505,33 Ft/liter

Termék leírás

Szedres, áfonyás, fűszeres illat. Elegánsan hűvös, jól iható, nagy testű bor. A pincészet kis mennyiségben készült tétele, mely meghálálja a palackos érlelést.

Cabernet franc szőlőről

A cabernet franc a szőlőtermesztésben és borászatban egyaránt kiemelkedő fontosságú fajta, amelyet a borászok széles körben ültetnek világszerte. Az alkalmazkodóképessége és a különböző klímákhoz való alkalmazkodó képessége révén széles területeken termeszthető sikeresen. A fajtát gyakran használják házasításokban is, például a bordeaux-i régióban, ahol a cabernet franc a merlot és a cabernet sauvignon mellett fontos szerepet játszik a különféle borok összeállításában.
A borokban megjelenő karakteres jegyei között az érett gyümölcsök mellett gyakran felfedezhetők a fűszeres és zöld paprikás jegyek is, amelyek hozzájárulnak a borszőlő egyedi ízvilágához. Magyarországon az egri bikavér tradicionális összetevője, ahol a cabernet francnak köszönhetően a borok gazdagabbá és komplexebbé válnak.
A cabernet franc egyike azoknak a szőlőfajtáknak, amelyeknek globális elterjedtsége és népszerűsége révén széles körben élvezhetik az borok szerelmesei a fajtára jellemző egyedülálló ízélményt és karaktert.

Homola pincészet története

A Homola Pincészet borai közös alkotás eredményei Homonna Attila, a pincészet főborászával. Örömmel és harcokkal teli közös munka ez. Mindketten a 100%-os végeredmény hívei, a Homola borászat nem köt kompromisszumot.
Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Csopaki Kódex Rizling, a Sáfránkert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée, a Syrah, a Kékfrankos, vagy a fiatal ültetvényről származó Homola Furmint. Az emellé kialakított 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling, 100% Rosé, 100% Vörös) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.
A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Céluk, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidék és Paloznak közéletének fontos és tevékeny szereplői legyenek.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék Magyarország Dunántúli régiójában található, elterülve a Balaton tó északi partjának keleti medencéjében, körülbelül 2150 hektáron. A területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák jellemezik, amelyek kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre. A borkultúra gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza, de igazán a Pannóniában már régebben ismert szőlőművelés fejlődött ki Probus császár idejében. Az Árpád-házi királyok korában a régió fontos királyi és egyházi birtokokkal rendelkezett, például I. Szent István 1018-ban Balatonfüred-Csopaki szőlőket ajándékozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak. A tihanyi bencés apátság is jelentős szerepet játszott a borvidék fejlődésében, irányítva a környező településeket. A török idők végvári csatározásai és az azokkal járó pusztítások sajnos meggyérítették a szőlőművelők számát és csökkentették a szőlőterületet. Az 18. században azonban újra fellendült Balatonfüred fejlődése, és a 19. század közepére a Balaton "fővárosává" vált, ahol a vármegyei és az országos előkelőségek kiváló fehér borok társaságában találkoztak és szórakoztak bálok és ünnepek alkalmával. Balatonfüred-Csopaki borvidék életében kiemelkedő szerepet játszik Balatonfüred városa, amely 1987 óta viselheti a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet. A szőlőfajtákat hagyományosan alacsony tőkeformákon termesztették, de a legújabb szőlőtermesztési szabályok már minimum 3300 tő/hektár telepítési sűrűséget írnak elő. A borvidéki szabályozás a maximális 100 hl/ha seprős újbort engedélyezi, míg a Csopak OEM boroknak sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. A dűlős borok, jégborok és késői szüretelésű borok csak kézi szürettel készülhetnek, hangsúlyozva a tradíciót és a minőség iránti elkötelezettséget. Ezen szabályok mellett a Balatonfüred-Csopaki borvidék a magas minőségű borok és a terület egyedi karakterének megőrzésére törekszik, hozzájárulva ezzel Magyarország gazdag borkultúrájához.

Hasonló termékek

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.