Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
HOMOLA Kékfrankos 2018 (0,75l)
3.789 Ft
Menny.:db

HOMOLA Kékfrankos 2018 (0,75l)

3.789 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Homola
Szerezhető hűségpontok: 19
Egységár: 5.052,00 Ft/liter

Termék leírás

Homola pincsészet dűlői közül Tihanyban, Alsóörsön és Felsőörsön terem kékfrankos, meszes vagy épp vulkanikus talajon, melyek gyümölcse ez az izgalmas, igazi északi típusú bor, alacsonyabb alkohol és magasabb savtartalommal. Erdei bogyós gyümölcsös illat, lekerekedett, de élénk savak és közepes test jellemzik.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Homola pincészet története

A Homola Pincészet borai közös alkotás eredményei Homonna Attila, a pincészet főborászával. Örömmel és harcokkal teli közös munka ez. Mindketten a 100%-os végeredmény hívei, a Homola borászat nem köt kompromisszumot.
Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Csopaki Kódex Rizling, a Sáfránkert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée, a Syrah, a Kékfrankos, vagy a fiatal ültetvényről származó Homola Furmint. Az emellé kialakított 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling, 100% Rosé, 100% Vörös) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.
A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Céluk, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidék és Paloznak közéletének fontos és tevékeny szereplői legyenek.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék Magyarország Dunántúli régiójában található, elterülve a Balaton tó északi partjának keleti medencéjében, körülbelül 2150 hektáron. A területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák jellemezik, amelyek kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre. A borkultúra gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza, de igazán a Pannóniában már régebben ismert szőlőművelés fejlődött ki Probus császár idejében. Az Árpád-házi királyok korában a régió fontos királyi és egyházi birtokokkal rendelkezett, például I. Szent István 1018-ban Balatonfüred-Csopaki szőlőket ajándékozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak. A tihanyi bencés apátság is jelentős szerepet játszott a borvidék fejlődésében, irányítva a környező településeket. A török idők végvári csatározásai és az azokkal járó pusztítások sajnos meggyérítették a szőlőművelők számát és csökkentették a szőlőterületet. Az 18. században azonban újra fellendült Balatonfüred fejlődése, és a 19. század közepére a Balaton "fővárosává" vált, ahol a vármegyei és az országos előkelőségek kiváló fehér borok társaságában találkoztak és szórakoztak bálok és ünnepek alkalmával. Balatonfüred-Csopaki borvidék életében kiemelkedő szerepet játszik Balatonfüred városa, amely 1987 óta viselheti a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet. A szőlőfajtákat hagyományosan alacsony tőkeformákon termesztették, de a legújabb szőlőtermesztési szabályok már minimum 3300 tő/hektár telepítési sűrűséget írnak elő. A borvidéki szabályozás a maximális 100 hl/ha seprős újbort engedélyezi, míg a Csopak OEM boroknak sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. A dűlős borok, jégborok és késői szüretelésű borok csak kézi szürettel készülhetnek, hangsúlyozva a tradíciót és a minőség iránti elkötelezettséget. Ezen szabályok mellett a Balatonfüred-Csopaki borvidék a magas minőségű borok és a terület egyedi karakterének megőrzésére törekszik, hozzájárulva ezzel Magyarország gazdag borkultúrájához.

Hasonló termékek

GERE ATTILA Cabernet Sauvignon 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

THUMMERER Egri Bikavér 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

GERE ATTILA Merlot 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.829 Ft
Rendelhető

ESZTERBAUER Nagyapám 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.849 Ft
Rendelhető

TÓTH ZOLTÁN Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2018 (0,25l)

Édes fehérbor

3.709 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Kékfrankos Szarkás 2017 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.709 Ft
Rendelhető

GÁL TIBOR Pinot Noir 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.509 Ft
Rendelhető

GÁL TIBOR Egri Bikavér Superior 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.509 Ft
Rendelhető