Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
KAMOCSAY ÁKOS Irsai Olivér 2023 (0,75l)
2.209 Ft
Menny.:db

KAMOCSAY ÁKOS Irsai Olivér 2023 (0,75l)

2.209 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Kamocsay Ákos
Szerezhető hűségpontok: 12
Egységár: 2.945,33 Ft/liter

Termék leírás

Amikor az illat maga az íz. Az érett szemektől duzzadó szőlőfürt legszebb emléklenyomata. Telt harmóniák a nyár dallamára. Feledkezz bele, és szárnyalj vele!

Irsai olivér szőlőről

Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.

Kamocsay Ákos pincészet története

Kamocsay Ákos 1946. június 21-én született Veszprémben. Édesanyja nagy művészet-kedvelő volt, Kamocsay jórészt az ő hatására lett könyv- és zenekedvelő, kultúra-fogyasztó emberré, aki mindig falta a könyveket és mindig belebonyolódott a szakmáján kívüli humán kulturális tevékenységebe.
A fehérvári elemi iskolás évek után a borászati technikumot választja. ’70-ben diplomázik, általános kertészmérnöki diplomát szerez, és a 600 hektáros, 60 ezer hektós, nyugatra is exportáló Móri Állami Gazdaságban kezdi megmászni a borász-szamárlétrát a palackozótól a borászati ágazat vezetéséig.
1990-ben harmadmagával kezd el borral kereskedni az angol piacon, a vállalkozás annyira sikeres, hogy 1993-ban saját borászatot alapítanak a kereslethez, ez lesz a Hilltop.
A modern Hilltop pár év alatt profi, jelentős és sikeres pincészetté fejlődik, a kapacitás mára eléri a 100 ezer hektót, évente 7-8 millió palack bort forgalmaznak, a borok mintegy 90 %-át exportálják, főleg Nagy-Britanniába, de fess palackjaik ott vannak az USA-ban, Japánban, Kínában és a skandináv országokban is. Eleinte sok szőlőt vásároltak, ez folyamatosan alakult át saját alapanyaggá, ma nagyon komoly: 400 hektáros birtokkal rendelkeznek, melyen egészen elsőrendű grand cru-dűlők is találhatók. Az ezeken termő, hozamkorlátozott szőlő képezi a Kamocsay Prémium borok alapanyagát.
A nagyvilág számos látványos visszajelzése igazolta, hogy “Kamó” valamit nagyon jól csinál: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát, 2005 márciusában pedig a Magyar Köztársaság Elnökétől megkapta a“Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje“ kitüntetést. Borai látványos elismeréseket szereznek a magyar és nemzetközi versenyeken, melyek közül a legszebben talán a Les Citadelles du Vin 2015 aranyérme csillog, amit a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2013 hozott haza.

Neszmélyi borvidék

A Neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre fekvő dombvidékeken található. A borvidék címét 1977-ben kapta meg, területe 1400 hektár. Már a római korban is szőlőtermesztés folyt a területen, azonban a török hódoltság idején a lakosság elszegényedése és ritkulása miatt az ültetvények elpusztultak. A 18. század végén újra növekedésnek indult a termelés és a borexport, főként a borok magas savtartalma miatt, amelyek jól tűrték a hosszabb szállítást. A 19. század végén a filoxéra-járvány komoly károkat okozott, és homokos területeket telepítettek be, mivel ezeken a területeken a szőlőgyökértetű nem él meg. A borvidék rangját 1959-ben elvesztette, de csak az új telepítések hatására, 1977-ben sikerült visszaszereznie. A talaj főként löszön kialakult barna erdőtalaj, de megtalálhatók rendzina és homokkövön, márgán képződött barna erdőtalajok is. Az éghajlat itt hűvösebb, csapadékosabb és erősen szeles, de kis hőingadozással és sok napsütéssel jellemezhető. A legjobb termőterületek a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin találhatók, tengerszint feletti magasságban 150-300 méteren.

Hasonló termékek

ESZTERBAUER Pinceátlag 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.209 Ft
Rendelhető

IKON Chardonnay 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.209 Ft
Rendelhető

KAMOCSAY ÁKOS Olaszrizling 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.209 Ft
Rendelhető

IKON Sauvignon Blanc 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.209 Ft
Rendelhető

ESZTERBAUER Leányka 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.209 Ft
Rendelhető

KAMOCSAY ÁKOS Chardonnay 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.209 Ft
Rendelhető

ESZTERBAUER Tanyamacska 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.209 Ft
Rendelhető

ESZTERBAUER Öröm 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

2.209 Ft
Rendelhető