Az Islay szigetén található Kilchoman lepárló, amely híres füstös whiskyjeiről, a Sanaig nevű legújabb termékét dobta piacra. Ez a whisky, melyet 2016 márciusa óta világszerte elérhető, a Machir Bay-jel együtt a családi főzde zászlóshajója lesz. A Sanaig elnevezése egy tengeri öblöcskéről származik, amely észak-nyugatra található a lepárlótól. Az ital túlnyomórészt sherry-s jegyekkel rendelkezik, mivel nagyobb részt Oloroso sherry hordóban pihent. A Sanaig mély színét és jellegzetes karakterét az Oloroso sherry hordós érlelésnek köszönheti, ami markánsan eltér a főként bourbon érlelésű Machir Bay-től. Ennek eredményeként a Sanaig és a Machir Bay két különböző aromával és karakterrel örvendezteti meg a fogyasztót.
Single malt whisky
A single malt whisky egyetlen lepárlóüzemben készül, kizárólag árpamalátából, és az adott lepárló egyedi karakterét hordozza. Ez a fajta whisky a legtisztább formája a whiskykészítésnek, hiszen nem keverik más whiskykel, és az ízvilága gyakran összetett, rétegezett. A különböző régiókban különféle single malt whiskyk készülnek, amelyek eltérő ízprofilt mutatnak. A single malt whisky iránti szenvedély sok rajongónak külön élményt jelent, hiszen minden üveg egyedi karaktert közvetít az adott hely földrajzi és kulturális adottságaiból.