Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
LAPOSA Olaszrizling 2023 (0,75l)
3.269 Ft
Menny.:db

LAPOSA Olaszrizling 2023 (0,75l)

3.269 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Laposa
Szerezhető hűségpontok: 17
Egységár: 4.358,67 Ft/liter

Termék leírás

Jóivású olaszrizling. Benne a fajta jó értelemben vett egyszerűsége, érthetősége, szerethetősége, a tipikus badacsonyi jegyek és terroir, és mindaz, amiért a Laposa család kiemelt figyelemmel kezeli a fajtát. Szalmasárga színű bor. Behízelgő illat, sárgadinnye és sárgabarack-aromák jellemzi a gyümölcsös korty hosszan megmarad, akárcsak az ásványos lecsengés. Olyan, mint egy időtlen balatoni augusztusi este, amire mindig emlékezni fogsz.

Olaszrizling szőlőről

Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta. Magyarországra Franciaországból került a 19. század közepétől, és az egyik leggyakoribb fehérborszőlő lett. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. olaszrizling egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.

Laposa pincészet története

A Laposa Pincészet a Balaton-felvidéken, a Badacsonyi borvidéken található, és az egyik kiemelkedő borászati vállalkozás Magyarországon. A pincészetet 1999-ben alapították Laposa Bence vezetésével, aki elkötelezett a Badacsonyi terroir és a helyi szőlőfajták kiválóságának kiemelésében.

A Badacsonyi borvidék vulkanikus talaja és a Balaton klímája ideálisak a fehér szőlőfajták, például az Olaszrizling és a Szürkebarát termesztéséhez. A Laposa Pincészet a helyi körülményekre összpontosítva készíti el borait, hangsúlyozva a terroir jellegzetességeit és az egyedülálló borstílusokat.

A Laposa Borászat széles borválasztékot kínál, beleértve az Olaszrizlingeket, Szürkebarátot, Furmintot, de a palettán megtalálhatók a vörösborok, rozék és pezsgők is. A pincészet figyelmet fordít a tradicionális borászati módszerekre, de nyitottak az innovációra is, és kísérleteznek a borászati újdonságokkal.

Az évek során a Laposa Pincészet szoros kapcsolatokat épített ki a helyi gazdákkal és a borászati közösséggel. A pincészet számára fontos a fenntarthatóság és a környezettudatosság, amit a szőlőültetvények ökológiai gazdálkodásában és a borászati folyamatokban is érvényesítenek.

A Laposa Pincészet a magyar borászat egyik meghatározó szereplője, és a Badacsonyi borvidék büszkesége. A pincészet kiváló minőségű borai és a Balaton-felvidék varázslatos tájai révén hozzájárulnak Magyarország borászati hírnevéhez.

Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partjának nyugati területén, a Badacsony környékén fekszik, és e terület a Balaton-felvidék geográfiai tájegységének legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegyének otthont ad. A borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség együttműködéséből született. A történelmi borvidék kiemelkedő szőlőtermő dűlője a 438 méter magas Badacsony-hegy, mellette a Szent György-hegy (414 m), továbbá a Szigliget-hegy és Kisörs-hegy. A talaj összetétele bazalt alapú, pannonagyag, pannonhomok és lösz. A könnyen lebomló vulkanikus kőzet és a permi homokkő vörös málladékának mikroelemekben gazdag felszabadulása egyedülálló borkülönlegességeket eredményez ezen a területen. Az enyhe, kiegyensúlyozott éghajlat és a magas páratartalom a Balaton közelségének köszönhetően ideális mikroklímát teremt, amely kiválóan elősegíti a természetes csemegeborok készítését. A borvidékhez a következő települések I. és II. osztályú szőlőhatár-részei tartoznak a szőlőkataszter szerint: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Ezek a települések együttesen gazdagítják és ápolják ezt a kivételes borkultúrát és történelmi hagyományokkal rendelkező területet, amely hazánk egyik legelismertebb borászati régiójává vált.

Hasonló termékek

STEIGLER Kaméleon Vörös 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.269 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Syrah 2018 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.269 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Cabernet Franc 2014 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.269 Ft
Rendelhető

TIFFÁN Merlot 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.249 Ft
Rendelhető

TIFFÁN Principium 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.249 Ft
Rendelhető

THUMMERER Tréfli 2021 (0,75l)

Édes vörösbor

3.229 Ft
Rendelhető

GÜNZER ZOLTÁN Cabernet Franc 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.219 Ft
Rendelhető

GÜNZER ZOLTÁN Cabernet Sauvignon 2019 (0,75l)

Száraz vörösbor

3.219 Ft
Rendelhető