Mészáros Pál pincészet története
A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.
Szekszárd belvárosban a Kossuth Lajos utca 26. sz. alatt található a Mészáros Borház és Pince. Ez a több mint 250 éves pince 2000. évben került tulajdonukba, ezt követően kezdtek bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült. Az érlelés barrique és ászokhordókban történik.
A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.
A feldolgozás ugyan nem itt történik, de a piac igényli, hogy fahordókban érlelt borukat tudjanak kínálni. Ehhez méltó ez a környezet.
Szekszárdi borvidék
A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.