Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
MÉSZÁROS PÁL Pinot Noir 2022 (0,75l)
2.009 Ft
Menny.:db

MÉSZÁROS PÁL Pinot Noir 2022 (0,75l)

2.009 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Mészáros Pál
Szerezhető hűségpontok: 11
Egységár: 2.678,67 Ft/liter

Termék leírás

A pinot noir szőlőt szeptember közepén szüretelik optimális nem túl érett érettségi állapotban, hogy megőrizhessék a gyümölcsösségét. A pinot noir könnyedebb, világosabb színű, egyedi stílusú bor. Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szednek. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, amely azt jelenti, hogy finoman macerálják a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, melyet utána tölgyfahordóban érlelnek. Színe élénk rubin színű. Friss, fűszeres, gyümölcsös illat jellemzi. Ízében kerek, bársonyos, finom tanninok mellett egy kevés édes érzet teszi jól fogyasztható borrá. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18ºC.

Pinot noir szőlőről

A pinot noir vagy más néven kék burgundi eredetileg Franciaországból származik, és a champagne-i pezsgő egyik alapanyaga, Burgundia leghíresebb fajtája. Gyakran emlegetik "a borok királyának", és valóságos kozmopolita szőlőfajtának számít. A pinot noir mustjának cukortartalma 20-24%, míg késői szüretkor akár 30% is lehet. A belőle erjesztett bor alkoholtartalma általában 12–14%, míg az összes savtartalom 0,5%. Ez a bor kellemes, harmonikus, rubinpiros színű, és igen keresett a borvilágban. Ha a színzete nem megfelelő, 5–10% festékszőlőt adnak hozzá. A kék burgundi bora szép, bár viszonylag világos rubinvörös árnyalatú. Finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, kissé kemény, de alacsony tannintartalommal. Az Eger környékén termesztett pinot noir kiváló savkészlettel rendelkezik, elegáns, kifogástalan fajtakarakterrel. Az alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot noir borok szülessenek. A tannintartalma, simasága, krémes struktúrája és pikáns bujasága már 2–3 éves korára kialakul. Villányban gyakran kifejezetten gyümölcsös és gazdag bort ad, és gyakran házasítják a gamay nevű kékszőlővel. Franciaországban nemcsak vörös, hanem fehér pezsgőt is készítenek belőle.

Mészáros Pál pincészet története

A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.
Szekszárd belvárosban a Kossuth Lajos utca 26. sz. alatt található a Mészáros Borház és Pince. Ez a több mint 250 éves pince 2000. évben került tulajdonukba, ezt követően kezdtek bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült. Az érlelés barrique és ászokhordókban történik.
A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.
A feldolgozás ugyan nem itt történik, de a piac igényli, hogy fahordókban érlelt borukat tudjanak kínálni. Ehhez méltó ez a környezet.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

MÉSZÁROS PÁL Bikavér 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Kadarka 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

NYAKAS Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

2.009 Ft
Rendelhető

GRAND TOKAJ Késői Szüret Furmint 2021 (0,5l)

Édes fehérbor

1.999 Ft
Rendelhető

GRAND TOKAJ Késői Szüret Hárslevelű 2022 (0,5l)

Édes fehérbor

1.999 Ft
Rendelhető

VYLYAN Boszorkány 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.989 Ft
Rendelhető

FEHÉRVÁRI Petit Somló 2021 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.989 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Kékfrankos 2022 (1,5l)

Száraz vörösbor

2.039 Ft
Rendelhető