Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
NAGY & NAGY Irsai Olivér 2023 (0,75l)
1.669 Ft
Menny.:db

NAGY & NAGY Irsai Olivér 2023 (0,75l)

1.669 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Nagy & Nagy
Szerezhető hűségpontok: 9
Egységár: 2.225,33 Ft/liter

Termék leírás

Könnyed, fiatalosan lendületes bor, mely igényli a vidám társaságot, vagy kiváló kísérője egy jó beszélgetésnek. Virágokat idéző jellegzetes illatát, citrusos-bodzás zamatait, barátságos savait könnyen meg lehet szeretni.

Irsai olivér szőlőről

Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.

Nagy & Nagy pincészet története

A Nagy és Nagy Borászat eredetileg két testvér, Nagy Lajos és Nagy Csaba közös vállalkozásaként indult 1999-ben. Azóta a képlet némileg változott, hiszen a két Nagy immár Noémit és Franciskát, Lajos két lányát jelenti, akik fiatalos lendületet vittek a 100%-ban családi tulajdonú pincészet életébe.
A borászat a közelmúltig Uzsán, egy 16.000 hektoliter kapacitású telephelyen működött, de 2018-ban a család megvásárolta Rizapusztát, így további 40.000 hektoliterrel bővültünk. Az egykori uradalmi majd szövetkezeti pincét nagy erőkkel újítjuk, csinosítjuk, impozáns birtokközpontot alakítunk ki, korszerű technológiával, a Balaton egyik legnagyobb feldolgozó, tároló és palackozókapacitásával. A palackozás már teljes egészében itt folyik, de a szőlő és a borok egy részének feldolgozásában, kezelésében, tárolásában Uzsa is fontos szerepet kap. Rizapusztán a reduktív technológia, nagy teljesítményű pneumatikus prések, rozsdamentes acél berendezések mellett fahordós érlelőtérrel is rendelkezünk, mely Prémium boraink érlelésénél kap szerepet.
A birtok gyönyörű fekvésű, délről a Balaton, körben a Kisörsi hegy, Gulács és az öreg Badacsony impozáns látványa kápráztatja el az ide látogató turistákat. Hamarosan nekik is újdonsággal szolgálunk, hiszen a pincészet területén már kitisztítottuk a százéves fákat rejtő parkot, és az itt található romos épület is teljes felújításon esik át. Borszaküzlet, kóstolótér és terasz készül, ahol kellemes környezetben kóstolhatják meg borainkat, és élvezhetik a balaton-felvidéki táj szépségét.

Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partjának nyugati területén, a Badacsony környékén fekszik, és e terület a Balaton-felvidék geográfiai tájegységének legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegyének otthont ad. A borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség együttműködéséből született. A történelmi borvidék kiemelkedő szőlőtermő dűlője a 438 méter magas Badacsony-hegy, mellette a Szent György-hegy (414 m), továbbá a Szigliget-hegy és Kisörs-hegy. A talaj összetétele bazalt alapú, pannonagyag, pannonhomok és lösz. A könnyen lebomló vulkanikus kőzet és a permi homokkő vörös málladékának mikroelemekben gazdag felszabadulása egyedülálló borkülönlegességeket eredményez ezen a területen. Az enyhe, kiegyensúlyozott éghajlat és a magas páratartalom a Balaton közelségének köszönhetően ideális mikroklímát teremt, amely kiválóan elősegíti a természetes csemegeborok készítését. A borvidékhez a következő települések I. és II. osztályú szőlőhatár-részei tartoznak a szőlőkataszter szerint: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Ezek a települések együttesen gazdagítják és ápolják ezt a kivételes borkultúrát és történelmi hagyományokkal rendelkező területet, amely hazánk egyik legelismertebb borászati régiójává vált.

Hasonló termékek

DUBICZ Kékfrankos - Cabernet Franc 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

1.669 Ft
Rendelhető

NAGY & NAGY Szürkebarát 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Sauvignon Blanc 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Muscat Ottonel 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Irsai Olivér 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Olaszrizling 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

1.669 Ft
Rendelhető

DUBICZ Kékfrankos Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

1.669 Ft
Rendelhető

FRITTMANN Kékfrankos Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

1.659 Ft
Rendelhető