Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
NAGY & NAGY Kékfrankos 2022 (1,5l)
2.039 Ft
Menny.:db

NAGY & NAGY Kékfrankos 2022 (1,5l)

2.039 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Nagy & Nagy
Szerezhető hűségpontok: 11
Egységár: 1.359,33 Ft/liter

Termék leírás

Gyümölcsös, jóivású bor, mely nem robusztussággal és húzós csersavakkal, sokkal inkább meggyes-fűszerpaprikás illatával, lédús gyümölcsöket idéző zamatosságával győzi meg fogyasztóját. Annak ajánljuk, aki nem a fahordót, hanem a szőlő eredeti ízeit keresi a vörösborokban is.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Nagy & Nagy pincészet története

A Nagy és Nagy Borászat eredetileg két testvér, Nagy Lajos és Nagy Csaba közös vállalkozásaként indult 1999-ben. Azóta a képlet némileg változott, hiszen a két Nagy immár Noémit és Franciskát, Lajos két lányát jelenti, akik fiatalos lendületet vittek a 100%-ban családi tulajdonú pincészet életébe.
A borászat a közelmúltig Uzsán, egy 16.000 hektoliter kapacitású telephelyen működött, de 2018-ban a család megvásárolta Rizapusztát, így további 40.000 hektoliterrel bővültünk. Az egykori uradalmi majd szövetkezeti pincét nagy erőkkel újítjuk, csinosítjuk, impozáns birtokközpontot alakítunk ki, korszerű technológiával, a Balaton egyik legnagyobb feldolgozó, tároló és palackozókapacitásával. A palackozás már teljes egészében itt folyik, de a szőlő és a borok egy részének feldolgozásában, kezelésében, tárolásában Uzsa is fontos szerepet kap. Rizapusztán a reduktív technológia, nagy teljesítményű pneumatikus prések, rozsdamentes acél berendezések mellett fahordós érlelőtérrel is rendelkezünk, mely Prémium boraink érlelésénél kap szerepet.
A birtok gyönyörű fekvésű, délről a Balaton, körben a Kisörsi hegy, Gulács és az öreg Badacsony impozáns látványa kápráztatja el az ide látogató turistákat. Hamarosan nekik is újdonsággal szolgálunk, hiszen a pincészet területén már kitisztítottuk a százéves fákat rejtő parkot, és az itt található romos épület is teljes felújításon esik át. Borszaküzlet, kóstolótér és terasz készül, ahol kellemes környezetben kóstolhatják meg borainkat, és élvezhetik a balaton-felvidéki táj szépségét.

Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partjának nyugati területén, a Badacsony környékén fekszik, és e terület a Balaton-felvidék geográfiai tájegységének legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegyének otthont ad. A borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség együttműködéséből született. A történelmi borvidék kiemelkedő szőlőtermő dűlője a 438 méter magas Badacsony-hegy, mellette a Szent György-hegy (414 m), továbbá a Szigliget-hegy és Kisörs-hegy. A talaj összetétele bazalt alapú, pannonagyag, pannonhomok és lösz. A könnyen lebomló vulkanikus kőzet és a permi homokkő vörös málladékának mikroelemekben gazdag felszabadulása egyedülálló borkülönlegességeket eredményez ezen a területen. Az enyhe, kiegyensúlyozott éghajlat és a magas páratartalom a Balaton közelségének köszönhetően ideális mikroklímát teremt, amely kiválóan elősegíti a természetes csemegeborok készítését. A borvidékhez a következő települések I. és II. osztályú szőlőhatár-részei tartoznak a szőlőkataszter szerint: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Ezek a települések együttesen gazdagítják és ápolják ezt a kivételes borkultúrát és történelmi hagyományokkal rendelkező területet, amely hazánk egyik legelismertebb borászati régiójává vált.

Hasonló termékek

NAGY & NAGY Szürkebarát 2023 (1,5l)

Félédes fehérbor

2.039 Ft
Rendelhető

THUMMERER Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

2.059 Ft
Rendelhető

VYLYAN Kakas 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

2.059 Ft
Rendelhető

VYLYAN Macska 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.059 Ft
Rendelhető

NYAKAS Rosé 2024 (0,75l)

Száraz rosébor

2.009 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Pinot Noir 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Bikavér 2021 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Kadarka 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.009 Ft
Rendelhető