Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
NYAKAS Irsai Olivér 2024 (0,75l)
2.129 Ft
Menny.:db

NYAKAS Irsai Olivér 2024 (0,75l)

2.129 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Nyakas
Szerezhető hűségpontok: 11
Egységár: 2.838,67 Ft/liter

Termék leírás

Zöldfehér színű bor. Muskotályos, virágos rétre emlékeztető intenzív illat jellemzi. Zamataiban a frissen szedett szőlő jegyei mutatkoznak. A házibulik kihagyhatatlan itala.

Irsai olivér szőlőről

Az irsai olivér, a bortermő szőlőfélék közé tartozó magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, Kocsis Pál által 1930-ban alkotva Magyarországon. A fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlők keresztezésével hozta létre. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az irsai olivér és a piros tramini keresztezésével létrehozta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon az irsai olivért Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik nagyobb mennyiségben. Kocsis Pál a második világháborút követően Oroszországnak is jelentős mennyiségű vesszőt szállított, ahol máig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon. 1967-ben 340 hektáron termesztették, főként csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 hektár irsai olivér ültetvény volt nyilvántartásban, és jelenleg 985 hektár területen termesztik.
Az irsai olivér korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Ízében kiváló, muskotályos jegyekkel rendelkezik. Borának zöldes-sárgás színe és erősen muskotályos íze lágy savakkal párosul, kifejezve ezzel a fajta karakterét és kulináris értékét.

Nyakas pincészet története

A Nyakas Pincészet Magyarországon, a Budai-hegység lábánál, a Sződligeti borvidéken található, és a magyar borászati hagyományokat és minőséget tükrözi. A pincészet története egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a jelenlegi formáját 1998-ban vette fel.

A Nyakas Pincészet széles körű szőlőültetvényeivel rendelkezik, ahol a hagyományos magyar szőlőfajták, például a Kékfrankos, a Kadarka, a Zweigelt, és a nemzetközi fajták, mint a Cabernet Sauvignon és a Merlot is megtalálhatók. A pincészet követi a fenntarthatóság és környezetbarát borászati gyakorlatokat, figyelembe véve a terroir különlegességeit.

A Nyakas borai több kategóriában is kaphatók, beleértve a könnyedebb, mindennapi italoktól a komplexebb, hordós érlelésű borokig. Az úgynevezett Nyakas Classic sorozat a pincészet alapborait kínálja, míg a Nyakas Reserve a kiváló minőségű, hosszabb érlelést kapott borokat tartalmazza.

A pincészet modern borászati technológiákat alkalmaz a borkészítés során, de egyúttal tiszteletteljesen tekint a hagyományos magyar borászati eljárásokra is. A pincészet számára fontos az innováció és a minőség, ami a borok egyedi karakterében és stílusában jelenik meg.

A Nyakas Pincészet látogatóknak is lehetőséget kínál a borok kóstolására és a pincebejárásra. A Nyakas borászat saját borpinceét és pincetáját is szervezi, ahol a látogatók mélyebben megismerhetik a Nyakas borainak előállítási folyamatát és a pincészet történetét.

A Nyakas Pincészet a magyar borászat sokszínűségét és minőségét képviseli, hozzájárulva a hazai borvidékek elismertségéhez a nemzetközi borpiacokon.

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék a Buda, Etyek és a Velencei-tó környékét felölelő Észak-dunántúli borrégió legkeletibb része, és az egyik legismertebb borvidék Magyarországon. Teljes termőterülete 5632 hektár, melyből 3927 hektár I. osztályú. A szőlőültetvények területe a termőhelynek csupán 30%-át, azaz 1695 hektárt tesz ki. Főként fehérborokat állítanak elő, általában reduktív technológiával. A talajok jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki. Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott a szőlőtermesztés ezen a területen, és a lakosság megélhetésének fő forrásává vált. A török hódoltság után a szerb telepesek hatására a vörösbor készítése került előtérbe. A 19. században a városokban nőtt a fehérbor iránti kereslet, így a budai vidéken is egyre több fehérborszőlő fajtát termeltek. A Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is ezen a területen állították elő a 19. század végétől. A filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti száz évben a Buda-környéki területek nem kaptak hivatalos elismerést borvidékként, mivel a filoxéra szinte teljesen elpusztította a szőlőültetvényeket. Az emberek jelentős része a gyümölcstermesztésre fordult, a szőlőtermelés pedig háztáji vagy kisüzemi viszonyok között folyt, gyakran gyenge minőségű, filoxérának ellenálló fajtákkal. A terület csak 1989-ben nyerte vissza hivatalos borvidéki státuszát, részben Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok kezdeményezésének köszönhetően.

Hasonló termékek

NYAKAS Aligvárom 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.129 Ft
Rendelhető

NYAKAS Chardonnay 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.129 Ft
Rendelhető

TORNAI Zenit 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.119 Ft
Rendelhető

TORNAI Birtok Irsai Olivér 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.119 Ft
Rendelhető

TORNAI Olaszrizling 2022 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.119 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Sauvignon Blanc 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.159 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Muskotály 2023 (0,75l)

Félédes fehérbor

2.159 Ft
Rendelhető

GRÓF BUTTLER Chardonnay 2023 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.159 Ft
Rendelhető