Petrényi pincészet története
A Petrény család nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére. A Petrényi borászat jelenleg,közel 125 hektáron gazdálkodnak, melynek fele új telepítésű, kis terhelésű, kiváló fekvésű és jó talajon lévő ültetvény. Meggyőződésük, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Alacsony terheléssel segítik a szőlőt ellenállóbbá tenni a betegségekkel szemben, ezzel a növényvédelmet a minimálisra szorítani, a legkevesebb és kizárólag „zöld” szerekkel permetezni. A bio-dinamikus művelésre való törekvés keretében területeik regisztrálva vannak és megfelelnek az európai uniós előírásoknak. Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával, a lehető legtisztább körülmények között erjesztik. A Petrényi borok fejlődését tradicionális tölgyfahordók és jó klímájú pince – a régió első kóser pincéje - segíti. Szeretnék, hogy minél több fogyasztó megismerje és megkedvelje a boraikban rejtőző gyümölcs ízét és a borvidék talajának, klímájának évszázadok óta őrzött egyedi zamatát.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.