Soltész pincészet története
Sok egrihez hasonlóan, Soltész Gergő is már gyermekkorában testközelből megismerte a szőlőművelést. Igaz, akkor még csak a metszéssel és a szürettel járó kemény fizikai munka jutott neki belőle. Akkoriban úgy gondolta, talán jobban szerepelne a pénzügyi pályán, így efelé vette az irányt, nem kevés szakmai sikerrel.
De ahogy az lenni szokott, egy tősgyökeres egri soha nem szakad el igazán a gyökereitől, így ő is engedett a szülőföld, és nem utolsósorban a kiváló egri borok hívó szavának. Először 2013-ban vállalt szerepet a több mint ötven éve működő pincészet irányításában, amelyet akkor édesapja vezetett. Két évvel később, 2015-ben költözött családjával Egerbe, hogy minden idejét a borászat fejlesztésének szentelhesse.
Néhány év múlva saját névvel, saját márkát hozott létre. A Soltész borok palackjai igazi különlegességeket rejtenek. Dűlőszelektált, egyedi hordóválogatások, melyek a legjobb éttermek, bárok, szállodaláncok polcain kaptak helyet, vásárolni pedig egyelőre csak a szépasszonyvölgyi BorzBárban lehet őket.
Szőlői vulkanikus talajon, Eger legszebb domborulatain, 170 hektáron teremnek.
Fehér és kék szőlőket termeszt, amelyekből csak a legjobb minőség kerülhet a palackokba. Második generációs családi borászatként már több mint 50 éve készít borokat az ország egyik legszebb és legizgalmasabb borvidékén. A családi hagyományok és a kultúra iránti elköteleződése adja filozófiájuk alapját.
Egri borvidék
Az Egri borvidék Magyarország gazdag történelmi örökségének és kiváló borainak otthona. A történelmi múltba mélyedve fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket, amely Északkelet-Magyarországon terül el, az Egri-Bükkalja déli lejtőin és Heves vármegye területén. Néhány terület a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is kiterjed, létrehozva ezen a tájon egy különleges, szőlőültetvényekkel tarkított mozaikot. A borvidék területe hatalmas, összesen 22 160 hektár, melyből kiemelkedően 18 302 hektár az I. osztályba tartozik. Ebből a lenyűgöző kiterjedésből mintegy 6000 hektár szolgál szőlőültetvényeknek, ahol gondosan munkálkodnak az elkötelezett szőlészek és borászok. Eger és környéke, a borvidék névadója és központja, büszkén mutatkozik be, mint a vidék szívverése. Eger mellett további 19 község osztozik a borokban rejlő gazdagságban, mindegyikük saját karakterrel és történettel rendelkezik. Az Egri borvidék szőlő- és borkultúrája lenyűgöző módon hosszú időre nyúlik vissza, közel 1000 évet meghaladva. Ez az ősi hagyomány és művészet része a mindennapi életnek, amely mélyen befolyásolja a vidék lakóinak életét és identitását. A szőlőművelés és borkészítés mestersége itt szinte szentként őrződik, generációról generációra öröklődik, és a borokban megtestesül a terroir, a szőlőfajták és a borászati hagyományok egyedülálló harmóniája. Az Egri borvidék egy valódi kincs, ahol a természet, a történelem és a mesteri borászat találkozik, létrehozva egy olyan területet, amely méltán büszkélkedhet Magyarország borkultúrájának egyik fénypontjával.