Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.
TAKLER Kékfrankos 2021 (0,75l)
2.279 Ft
Menny.:db

TAKLER Kékfrankos 2021 (0,75l)

2.279 Ft
Menny.:db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Takler
Szerezhető hűségpontok: 12
Egységár: 3.038,67 Ft/liter

Termék leírás

A Decsi-hegy löszös talaján termett, acéltartályban erjedt és érett további egy évig. Lilás színű primőrbor hangulatú. Gyümölcsös kékfrankos illatú bor.

Kékfrankos szőlőről

A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó szőlőfajta, melyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. 
A német név Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A kékfrankos szőlőből készült borokat jellemzi az intenzív gyümölcsösség, markáns savak és közepesen tanninos szerkezet.

Takler pincészet története

A Takler Pincészet Magyarországon, Szekszárdon található, és az ország déli részén elterülő Szekszárdi borvidék jelentős szereplője. A pincészet nevéhez a hagyományok tisztelete és a kiváló minőségű vörösborok teremtése fűződik.

A Takler Pincészet története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor a Takler család szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kezdett foglalkozni. A modern kori pincészet 1987-ben jött létre, és azóta a hagyományok és a családi tapasztalat ötvöződik a legújabb borászati trendekkel.

A pincészet fő hangsúlyt fektet a vörösborokra, különösen a szekszárdi Kékfrankosra, ami a térség egyik legjellegzetesebb fajtája. Emellett termesztenek más vörös szőlőfajtákat is, mint például a Merlot vagy a Cabernet Sauvignon. A szőlőültetvények gazdálkodásuk során a fenntarthatóság és a környezetvédelem elveit követik.

A Takler Pincészet borai a Szekszárdi borvidék terroirjának és klímájának különlegességeit tükrözik. A pincészet kínálatában szerepelnek könnyedebb, mindennapi borok, valamint a komplexebb, hordós érlelést kapott tételek is. A Takler Kékfrankos borai különösen kiemelkednek, bemutatva a fajta karakterét és a szekszárdi terroir egyedülálló jegyeit.

A pincészet látogatóinak széles körű élményt nyújt a borok kóstolása és a pincebejárás révén. A borászat kialakított egy modern látogatóközpontot, ahol a vendégek mélyebben megismerhetik a pincészet történetét és a borászati folyamatokat.

A Takler Pincészet az évek során elnyerte a borkészítés terén elért kiválóságáért járó elismeréseket és díjakat. A családi hagyományok és az elkötelezettség a minőség mellett hozzájárultak a Takler Pincészet sikereihez, és a pincészet továbbra is magas szinten képviseli a szekszárdi borászatot Magyarországon és a nemzetközi piacon.

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék, mely Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, kincseit a Tolna vármegye öleli át. A Szekszárdi dombság keleti peremén, a dombság és a Sárköz találkozásánál található, e csodálatos táj pedig ideális környezetet biztosít a szőlőtermesztés virágzásához. A borvidék területe mintegy 6000 hektárnyi területet ölel fel, melyből jelenleg körülbelül 2600 hektáron gazdálkodnak szőlőültetvények. Szekszárdnak 14 települése ad otthont, és mindegyikük egyedi karakterrel, történettel gazdagítja a borvidék palettáját. A szőlőtermesztés mély gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza, amelyek a terület gazdag borkultúráját formálták és örökítették meg a mai napig. A Szekszárdi borok különlegességét a borvidék sajátos mikroklímája és a kiváló minőségű talaj adja, amelyek ideális feltételeket teremtenek a szőlőfajták számára. A bortermelés itt olyan tradicionális és mélyen gyökerező hagyományokra támaszkodik, melyek az évszázadok során formálódtak és fejlődtek. A Szekszárdi borokat alapvetően a nemzetközi és magyar szőlőfajtákból készítik, eredményezve nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborokat, melyek kiválóan tükrözik a terroir egyediségét. A borvidék büszkesége a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér, mely méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar borfajtává.

Hasonló termékek

TAKLER Pinot Noir Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

2.279 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Cabernet Sauvignon 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.269 Ft
Rendelhető

GESZLER Gyöngyöző Rosé 2022 (0,75l)

Száraz rosé gyöngyözőbor

2.289 Ft
Rendelhető

MÉSZÁROS PÁL Merlot 2022 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.269 Ft
Rendelhető

GERE ATTILA Rosé 2023 (0,75l)

Száraz rosébor

2.239 Ft
Rendelhető

GERE ATTILA Portugieser 2023 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.239 Ft
Rendelhető

GERE ATTILA Olaszrizling 2024 (0,75l)

Száraz fehérbor

2.239 Ft
Rendelhető

PETRÉNY Egri Bikavér 2020 (0,75l)

Száraz vörösbor

2.229 Ft
Rendelhető