Barion Pixel
TORNAI Apátsági Furmint 2021 (0,75l)
5.669 Ft
Menny.:
db

TORNAI Apátsági Furmint 2021 (0,75l)

5.669 Ft
Menny.:
db
Házhozszállítás: 1-3 munkanap
Készletinformáció: Rendelhető
Gyártó: Tornai
Szerezhető hűségpontok: 29
Egységár: 7.558,67 Ft/liter

Termék leírás

Kifejező illatában a meleg fűszeresség mellett körtekompót, vanília, méz, szárított virágok és gyógynövények teszik teljessé a finom sósságot, amely a Somlót közvetíti. Fő erénye, hogy úgy tud gazdag bor lenni, hogy a harmónia és elegancia is kialakult már benne.

Furmint szőlőről

Furmint a bortermő szőlőkhöz tartozó Pontian Balcanica ág, mely jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete nem pontosan ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is.
A nyelvészek szerint a furmint név francia jövevényszó, ami végső soron a latin frumentum szóból származik, amely gabonát jelent. 
A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint későn október második felében  érő fajta. A furmint szőlőből készült borok egyedülálló karaktert hordoznak, melyet kiváló savak és markáns ízjegyek jellemzik. A furmint borok frissességüket és gyümölcsös zamatukat ötvözik

Tornai pincészet története

A Tornai Pincészet a Balaton-felvidéken, a hegyközi borvidéken található, és az egyik legismertebb és legnagyobb méretű borászatok közé tartozik a térségben. A pincészet története egészen a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Tornai József megalapította. A családi vállalkozás az évtizedek során folyamatosan fejlődött, és ma a Tornai Pincészet a Balaton-felvidéki borászati tradíciók egyik kiemelkedő képviselője.

A Tornai Pincészet területe a Badacsony egyik legszebb részén található, a hegyek kanyargós dombjain, amelyek kiváló klímát és talajt biztosítanak a szőlőtermesztéshez. A pincészet főként fehér szőlőfajtákkal foglalkozik, mint például az Olaszrizling, a Riesling, a Szürkebarát, valamint a Kéknyelű.

A Tornai Pincészet kiemelkedő figyelmet fordít a fenntartható és környezetbarát borászati gyakorlatokra. A biodinamikus mezőgazdasági elveket alkalmazzák, és az ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében elkötelezettek a kíméletes szőlőtermesztés és borkészítés iránt.

A pincészet számos borstílust kínál, amelyek tükrözik a Badacsony terroir sajátosságait és a pincészet borászati filozófiáját. Az Olaszrizling borok különösen népszerűek, és a Badacsony régióban kifejezetten jól teremnek. A Tornai Pincészet törekszik arra, hogy a borokban megragadja a hegyvidéki terroir egyediségét, és minőségi boraival hozzájárul a magyar borkultúra gazdagításához.

A pincészet látogatóinak lehetőségük van a borok kóstolására a pincészet borpultjánál, valamint pincetúrákon való részvétellel közelebbről megismerhetik a borászat működését és a Badacsony borvidékét. A csodálatos kilátásokkal rendelkező terasz és a modern látogatóközpont is hozzájárulnak a vendégek kellemes élményéhez.

A Tornai Pincészet a magyar borászat gazdag hagyományaiban gyökerezik, és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségük révén a jövőbe mutatnak. A család vezette pincészet a minőségi borok terén elért elismeréseivel továbbra is fontos szerepet játszik a hazai borászati színtéren.

Somlói borvidék

A Nagy-Somlói borvidék, Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából kiemelkedő Somló szoknyáján helyezkedik el. A 432 méter magas Somló Veszprém vármegyében, Devecsertől hat kilométerre fekszik, körülötte pedig Doba, Oroszi, Borszörcsök, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Iszkáz, Somlóvecse és Somlószőlős falvak találhatók. A Somló időjárási viszonyai megegyeznek a régióval, és az uralkodó szélirány északnyugati. A borvidék számára jelentős, hogy jégeső ritkán éri a Somlót, mivel rendszerint a hegy aljáig húzódik, majd szétválik, és a Somló minimális kárral megússza a jégverést. Az éghajlat és a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága ideálisak a szőlő érleléséhez. A bazalt napközbeni hőelnyelése éjjel egyenletesen visszasugározza a meleget, így a szőlők folyamatosan meleg környezetben fejlődnek, hozzájárulva a somlói bor egyediségéhez és kiváló minőségéhez.

Hasonló termékek

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.