A Ron Zacapa Centenario Edition XO rum 2000-ben bemutatkozott a Nemzetközi rum Fesztiválon, ahol arany és platina díjat is nyert a szuper-prémium kategóriában. A Zacapa várost tisztelegve nevezték el, és a lepárló 1976-ban kezdte meg működését. A rum elkészítésekor a cukornád "mézét" használják, melyet egyszer passzíroznak és sűrítenek, egy olyan eljárással, amely ritkább, mint a melasz alapú rumoknál általában alkalmazott. Az érlelés különleges módon történik, a spanyol sherry, solera nevű eljárást alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a tölgyfahordókat egymásra helyezik, és mindig a legalsó sorból palackozzák, miközben a fölötte lévő sorból pótolják azt, egészen a legfelső hordóig. Ez biztosítja az állandó ízét és minőségét. A Ron acapa Centenario Edition XO rum készítésében említett különlegességek és a keverőmester, Lorena Vazquez szakértelme egyaránt hozzájárulnak a Ron Zacapa rumok sikereihez.
Dark rum
A dark rumok az érlelt, karakteres párlatok közé tartoznak. A "dark" elnevezés azonban nem feltétlenül jelent egy adott érlelési kort vagy szabványt. Gyakran black rumként is emlegetik őket, de fontos tudni, hogy a nagyon sötét, már-már fekete rumok többségét mesterségesen színezik, főleg karamellel. Az érlelés során a rum színe fokozatosan telítődik, de egy idő után nem válik természetes úton fekete színűvé.
Ízvilágában a dark rum jellemzően gazdag és mély aromákat hordoz. A melasz alapú erjesztés és az érlelés során a rum gyakran kap jegyeket a csokoládé, a kávé, a karamell, a pörkölt diófélék és a fűszerek területéről. Az erőteljes, testes karaktere miatt ideális önmagában kortyolgatva, valamint koktélokhoz is kiváló alapot nyújt.