
Cserszegi fűszeres
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az irsai olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ez azért volt fontos, mert ezt a szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.
A cserszegi fűszeres borok jellegzetesek a fűszeres ízvilágukról és friss, zamatos karakterükről.
A cserszegi fűszeres szőlőből készült borok általában aromásak és kifejezetten fűszeresek. Az illatban és az ízben is érezhetőek a virágos, gyümölcsös jegyek, például a citrusfélék, a szőlő, a körte és a barack. A fűszeresség a fajtajellegzetesség része, és olykor a borokban megjelenhetnek enyhe borsos vagy gyömbéres tónusok is.
Az ilyen borok frissítőek és könnyedek, így ideálisak lehetnek például a nyári hónapokban vagy könnyű étkezések kísérőjeként. Jellegzetes a cserszegi fűszeres borokra az élénk savak és az alacsonyabb alkoholtartalom, amelyek hozzájárulnak a frissítő és könnyed karakterükhöz.