Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.

A Magas-Tátra íze, Tatratea

A Magas-Tátra íze, Tatratea

A Tatratea egy különleges, teaalapú likőr, amely a Magas-Tátra szívéből érkezik, és a szlovák Karloff cég kezei alatt válik prémium itallá. Különlegességét a fekete és fehér teák, a gyógynövények és a gyümölcskivonatok harmóniája adja, amely egyedi ízvilágot teremt. 
A Tatratea minden egyes cseppje gondos eljárás eredménye. A tea és a gyógynövények kivonatát tölgyfahordóban érlelik, hogy az aromák még gazdagabbá váljanak. Az érlelés nyolc hétig tart, majd a kivonás és szűrés folyamata finomítja az italt. Az alkohol alapanyagául melasz szolgál, amelyből tiszta és karakteres alkoholt készítenek. Az érlelési szakasz után az italt pihentetik, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek, majd palackozzák, készen arra, hogy meghódítsa a világot.
A Tatratea számos ízvariációban elérhető, a könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú opcióktól egészen a markánsabb, magasabb alkoholtartalmú változatokig, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Történet

A Tatratea receptjét a Magas-Tátra hegyei között élő emberek dolgozták ki. Régi szokás volt, hogy a vendégeket, a hideg ellen, forró teával kínáltak, melyet gyógynövényekből készült likőrrel dúsítottak. Ez a recept képezte a mai ital alapját is.
Nagyüzemi gyártása és forgalmazása 2003 elején kezdődött. Először csak kisebb tételben forgalmazták, majd a sikert látva, 2004 elejétől nagyobb mennyiséget termeltek. Eredeti, átlagos külsejű üvegét egy termoszra emlékeztető variánsra cserélték, és ezt követően további öt ízben kezdték el gyártani. Később a teaalapú verziók mellé gyümölcsalapúak érkeztek, majd a harmadik generáció, mely gyógynövényalapú.
Magyarországon a 2010-es évek közepe óta kapható, kezdetben az 1. szériába tartozó változatokat importálták, majd a hamar népszerűvé vált ital 2. szériába tartozó ízei is megjelentek.


Tatratea receptjét a Magas-Tátra hegyei között élő emberek dolgozták ki. Régi szokás volt, hogy a zord hideg ellen forró teával kínálták a látogatókat, amelyet gyógynövénylikőrrel gazdagítottak. Ez az egyszerű, mégis zseniális recept lett a Tatratea alapja, amely mára világszerte elismertté vált.

A nagyüzemi gyártás 2003-ban indult, kezdetben kisebb tételekben. A gyors siker hatására 2004-ben a termelés jelentősen bővült. Az ital eredeti, egyszerű üvegét egy termoszra hasonlító dizájn váltotta fel, amely a márka jellegzetességévé vált. Az eredeti változat mellett számos új ízvariációval bővült a kínálat. A teaalapú recepteket később gyümölcsös, majd gyógynövényalapú verziók követték, így a Tatratea ízpalettája folyamatosan gazdagodott.
Magyarországon a Tatratea a 2010-es évek közepén jelent meg.

Változatok

  • Citrusos 32%

Gyümölcsös fekete tea az alapja, lime és citrom kivonattal.

  • Erdei Gyümölcsös 62%

Az 52 fokos recept feljavított változata, magasabb alkoholtartalommal, több fekete tea-kivonattal, áfonyával, szederrel, és erdei szamócával. 

  • Őszibarackos 42%

A legédesebb variáns, fehér tea és barack-kivonat hozzáadásával készült. 

  • Kókuszos 22%

Alapja egy könnyű fehér tea és kókuszdió-kivonat. Az egyik leggyengébb alkoholtartalmú. 

  • Virágos 47%

Ízvilágában a körömvirág, a levendula, árvacsalán, cickafark dominál. 

  • Eredeti 52%

Az eredeti változat, fekete teából, gyógynövényekből, és málnakivonatból készül. 

  • Betyáros 72%

A recept ugyanaz, mint az 52 fokos esetében, de kevesebb cukor van benne, és kinin kivonattal dúsítják.

  • Hibiszkusz & Vörös 37%

Rooibos tea, hibiszkusz, és meggy felhasználásával készült. Enyhén savanyú, vörös színű ital.

  • Homoktövis & Csipkebogyó 57%

Csipkebogyó és homoktövis képezi az alapját, rooibos tea felhasználásával.

  • Alma & Körte 67%

Alma és körte felhasználásával készült.

Fogyasztása

A Tatratea különlegessége, hogy rendkívül sokoldalúan fogyasztható. Hűsítő nyári koktélként tökéletes alapja lehet frissítő italoknak. Egy kis jég és néhány friss gyümölcs hozzáadásával pillanatok alatt varázsolhatunk belőle egy könnyed, mégis karakteres koktélt.
Ugyanakkor a Tatratea igazi sztárja a téli időszaknak is. Forró italok alapanyagaként felmelegíti a testet és a lelket: legyen szó teáról, forralt borról, vagy akár egy gőzölgő gyümölcsitalról, az intenzív ízek csodálatosan érvényesülnek forrón tálalva is.

Akár hidegen, akár melegen fogyasztod, a Tatratea mindig képes új arcát megmutatni. 

Most pedig jöjjön egy recept, ami tökéletes társad lehet a hideg téli estéken:  

Meleg Tatratea Koktél

Hozzávalók:

  • 40 ml Tatratea Eredeti tea likőr
  • forró erős fekete tea (pl. Assam) almalében főzve
  • ½ frissen facsart citrom leve
  • 3 teáskanál karamellizált méz
  • mézeskalács vagy fahéjrúd

Elkészítés:
Egy kisebb lábosban kezdjünk el melegíteni egy adag mézet, és amikor elkezd sűrűsödni, adjunk hozzá egy kevés vizet, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Közben főzzük meg a teát almalében, majd keverjük hozzá a Tatrateát, a citromlevet és a karamellizált mézet. Az italt vastag falú csészében tálaljuk, és díszítsük mézeskaláccsal vagy egy fahéjrúddal, hogy még hangulatosabb legyen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tatratea

Kapcsolódó tartalmak