Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.

A Sauvignon Blanc

A Sauvignon Blanc

Eredete

A Sauvignon Blanc egy Franciaországból származó szőlőfajta, amely feltehetően a Loire-völgyéből indult útjára. Jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái között szerepel, és az elmúlt tíz évben jelentős növekedést mutatott a telepítések száma. Szinte minden fontosabb bortermelő régióban megtalálható. Ez a fajta korán érő és bőven termő, ám a szőlészeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a gondozására, mivel hajlamos a túlzott lombnövekedésre. Magyarországon az 1980-as évek eleje óta hivatalosan is elismert fajta.

Elterjedése

Franciaországon kívül a Sauvignon Blanc szinte egész Európában elterjedt, beleértve azokat az országokat is, ahol számos helyi szőlőfajta honos. A tengerentúlon is sikeresen meghonosodott, különösen Új-Zélandon, ahol az 1970-es évek óta új otthonra talált. Magyarországon több mint 1000 hektáron termesztik, Mátra és az Etyek-Budai borvidék a vezető termőterületek.

Jellemzői

A Sauvignon Blanc borai gazdag, jól felismerhető aromákkal rendelkeznek. Általában friss, gyümölcsös karakterűek, gyakran gyógynövényes és ropogós struktúrájúak. Közepes testtel és alkoholtartalommal bír, üde savakkal, így különösen frissítő hatású.

Népszerűsége

Az elmúlt években a Sauvignon Blanc népszerűsége gyors ütemben nőtt, és ma már az egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajta Magyarországon. Borai frissítőek, citrusos-gyógynövényes jegyekkel, bodzával és licsivel. Kiváló szomjoltó nyári bor, amely tisztán és fröccsként is kedvelt a tavasztól őszig tartó időszakban, de gasztronómiai sokoldalúsága miatt egész évben népszerű. Gondos termesztési és borászati munkával a Sauvignon Blanc komolyabb, krémesebb, vastagabb textúrájú borokat is adhat, amelyeket az új fahordós érlelés vaníliás jegyei gazdagítanak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Sauvignon blanc

Kapcsolódó tartalmak