Egy kellemes vendégváró alkalom mindenkinek örömöt okozhat, főleg ha finomságokkal lepjük meg a családot vagy barátokat! Ilyenkor az aperitifek különleges szerepet kapnak, hiszen ezek nemcsak az étkezés hangulatát teremtik meg, hanem tökéletesen előkészítik az ízlelőbimbókat a következő falatokra. De mi is pontosan az aperitif, és hogyan választhatunk a legjobbak közül?
Mi az aperitif?
Az aperitifek azok az italok, amelyeket az étkezések előtt fogyasztunk, és céljuk, hogy felcsigázzák az étvágyunkat. A "nyitás" vagy "feltárás" jelentésű latin "aperire" szóból eredő kifejezés olyan italokat takar, amelyek élénkítik az érzékeket és felkészítik a gyomrot az étkezéshez. Általában ezek az italok rövidek, aromásak, és kellemesen fanyar, kesernyés vagy száraz ízvilággal bírnak.
A tökéletes aperitifek
Az aperitifek között számos olyan ital létezik, amelyek ideálisak egy jó étvágy megteremtésére, de nem minden alkoholos ital illik a kategóriába. A legjobb aperitifek viszonylag alacsony alkoholtartalmúak és magas savtartalmúak, emellett jellemzően szárazak vagy kesernyések.
Néhány klasszikus
Aperol
Élénk narancssárga színű, egyedi keserédes íze egy titkos receptből ered, amely a kezdetek óta változatlan. A gyógynövények és egyéb értékes összetevők infúziója tökéletes harmóniát alkot. Az Aperol alacsony, mindössze 11%-os alkoholtartalmával kellemes, könnyen fogyasztható koktélalapanyag. Az Aperol Padovából származik; 1919-től a Barbieri testvérek terméke volt, akik elindították az alacsony alkoholtartalmú aperitif forradalmi ötletét. Az Aperol likőr népszerűsége azóta töretlen, köszönhetően frissítő ízének és sokoldalú felhasználásának. Az Aperol 2003-ban lépett be a Campari csoport portfóliójába.
Campari
A Campari egy időtlen klasszikus. A Campari likőr élénk vörös színe és egyedi kesernyés íze a világ leghíresebb koktéljaiban is megjelenik. A Campari a milánói stílus és kiválóság világméretű ikonja.
Cinzano vermut
A Cinzano vermutok az alapítók, Giovanni Giacomo és Carlo Stefano Cinzano fivérek vállalkozói elszántságának köszönhetően váltak világszínvonalú márkává. A Cinzano vermut minden cseppje közel három évszázados elszántsággal és akaraterővel van átitatva, hogy a lehető legjobb minőséget és ízt biztosítsa fogyasztójának. A Cinzano bársonyos, finom, mégis aromás, amely jégre töltve, hagyományos aperitifként és koktélok alapanyagaként is tökéletes választás.
Martini vermut
A Martini vermut több generáción átívelő eredeti recept alapján készül. Természetes összetevőket, köztük közel 40 kézzel válogatott növény és fűszer felhasználásával készítenek egy bizonyos "macerato a la girata lenta" eljárással. A Martini Bianco Vermouth Alessandro Martini és Luigi Rossi keze munkája. Az olasz minőség és stílus kifejezője. Rendkívül sokoldalúan felhasználható - önmagában vagy tonikkal, illetve számos koktél alapanyagaként is fenséges.
Az aperitifeknek hosszú tradíciója van, különösen Európában, így ha vendégeket fogadsz, biztosan nem fogsz mellélőni egy finom, jól megválasztott itallal. De mindenképp ügyelj a mértékletességre, hogy a vendégek étvágya ne csökkenjen, hanem csak tovább nőjön!