Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a kapcsolatos irányelv értelmében.

Ősi mexikói legendák, a tequila

Ősi mexikói legendák, a tequila

A tequila a mexikói kultúra és történelem sűrű kötelékeiben gyökerezik. Azok, akik vágyat éreznek az ősi legendák és mítoszok iránt, a tequila szülőhelyére, a nyugat-mexikói Guadalajara városa környékére Jalisco tartományába utaznak. A nauhatl indiánok ma is büszkén őrzik azt az ősi hagyományt, mely szerint a tequila az "istenek ajándéka", egy ital, mely már a világ teremtésének hajnalán is jelen volt.

A tequila igazi mexikói varázslatot hordoz magában, mélyen hívogató és titokzatos. Amikor az ember megkóstolja a valódi mexikói tequilát, mintha egyenesen az aztékok isteneinek világába lépne. Ízében és illatában érezhetők a félelmetes lények és a sötét titkok, amelyek a múlt homályába vesztek.

Az agavé 

A tequila elkészítése szorosan összefonódik az agavé termesztésével és hasznosításával. Az őslakosok már 9.000 évvel ezelőtt felfedezték és tudatosan termesztették az agavét, ami Mexikó őshonos növénye. Történelmi kutatások igazolják, hogy az aztékok már a spanyol hódítók megjelenése előtt készítettek szeszes italt az agavéból. Az első tequila mégis csak a 16. század elején készült, amikor a spanyol hódítók, miután elfogytak az óvilágból származó tömény italokból, rájöttek, hogy az indiánok által termesztett magas cukortartalmú agavé ideális alapanyag lehet a szeszgyártáshoz.

De miért Tequila?

1530-ban Juan Calero de Escarena, egy spanyol hódító, egy kialudt tűzhányó környékén telepítette le kolóniáját, melyet Tequilának nevezett el. Az elnevezés eredete egybefonódik a település történetével, és mára a Tequila név a világhírű mexikói párlat szinonimájává vált. Az ital tömeggyártása Don Pedro Sanchez de Tagle nevű spanyol arisztokrata életével kapcsolódik szorosan össze, akit méltán emlegetnek a "tequila atyjaként". Az általa alapított haciendában a 1500-as évek végén először készültek olyan italok, melyeket már Tequila "márkanévvel" láttak el, és exportjuk révén eljutottak Európába is.

Mexikó tequila-iparának két kulcsfontosságú területe ma is Tequila város környéke és a keletre fekvő Los Altos felföld. Ezen vidékeken 1500-2500 méter tengerszint feletti magasságban legalább 200 millió darab hegyes végű, kék agavé terem.

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi a tequila világában, kövesd figyelemmel oldalunkat, ahol felfedezheted ennek az egyedülálló italnak a titkait!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tequila

Kapcsolódó tartalmak