Itt a hideg, jöhetnek a forró koktélok!
Ahogy a hideg idő beköszönt, a forró koktélok igazi lélekmelegítő élményt nyújtanak. Nemcsak átmelengetnek, de ünnepi hangulatot is varázsolnak a szürke hétköznapokba. Az olyan klasszikusok, mint a forralt bor vagy az ír kávé mindenki kedvencei, de érdemes felfedezni a számtalan új és izgalmas variációt is, amelyek izgalmas fűszerezéssel és kreatív összetevőkkel kényeztetnek. Akár egy hideg téli estén pihennél otthon, akár barátokkal osztanád meg az élményt, ezek a forró koktélok garantáltan különleges pillanatokat hoznak.
Összeállítottunk egy válogatást a legkedveltebb és legújabb forró koktélokból, hogy segítsünk megtalálni azt az italt, ami az estéid hangulatához legjobban illik!
Hot Aperol
A Hot Aperol koktél a klasszikus Aperol Spritz téli, meleg változata, amelyet az olaszok egyre inkább keresnek, különösen a hidegebb hónapokban. Az ital története viszonylag új keletű, és nem rendelkezi az Aperol Spritz évtizedekre visszanyúló hagyományával, de a hideg időben a meleg italok iránti kereslet és a kreatív mixológusok kísérletezése hozzájárult a Hot Aperol koktél népszerűségéhez.
Az aroma és az íz egyesíti az Aperol karakteres narancsos és enyhén gyógynövényes jegyeit, miközben a meleg ital puha ölelést ad, és igazi élvezetet nyújt.
Hozzávalók
- 150 ml Aperol
- 150 ml almalé
- 6 db narancs
- 1 üveg száraz fehérbor
- 10 g friss gyömbér
- 6 szál kakukkfű
- 6 db csillagánizs
Elkészítése:
Elkészítés során először alaposan megmossuk a narancsokat forró vízben, majd levágunk belőlük két szeletet, és kifacsarjuk a levüket. A kakukkfüvet is megmossuk és megszárítjuk, míg a gyömbért meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.
Ezután egy lábasban felmelegítjük az összes hozzávalót, kivéve a kakukkfüvet és a narancsszeleteket. 15 percig hagyjuk ázni, ügyelve arra, hogy az ital ne kezdjen el forrni.
Végül forrón tálaljuk az Aperolt, egy szelet narancsot és a kakukkfüvet is hozzáadva.
Hot toddy
A hot toddy egy melengető koktél, amely vízből, whiskeyből, mézből és citromléből készül. Gyakran fogyasztják esti levezető italként, és hagyományosan megfázás vagy influenza tüneteinek enyhítésére is ajánlott.
Hozzávalók:
- 40 ml Jack Daniel's whisky
- 2,5 dl víz
- 1 darab teafilter
- 0,5 citrom
- 1,5 teáskanál méz
- fahéjrúd
Elkészítése:
Forraljunk fel a vízet. Helyezzük bele a teafiltert, fedjük le, és hagyjuk 10 percig ázni.
Amíg a tea készül, melegítsünk elő egy nagyobb, legalább 3 dl-es bögrét: töltsük meg forró vízzel, hagyjuk benne egy rövid ideig, majd öntsük ki, hogy kellemesen átmelegedjen.
Vágjuk a citrom felét vékony szeletekre, távolítsuk el a magokat, és tegyük félre a szeleteket a díszítéshez. A maradék citromot facsarjuk a bögrébe, majd adjuk hozzá a whiskyt és a mézet.
Amint a tea elkészült, vegyük ki a teafiltert, és öntsük a teát a whiskys-mézes bögrébe. Alaposan keverjük össze, majd díszítsük citromszeletekkel és egy fahéjrúddal.
Grog
A grog eredetileg a tengerészek kedvelt itala volt, mivel segített megelőzni a betegségeket és melegített a hideg időben. Manapság népszerű forró koktél aminek az alapja a fekete tea vagy forró víz, melyet rummal, citromlével és különféle fűszerekkel kevernek össze.
Hozzávalók:
- 1 dl Captain Morgan rum
- 3 dl fekete tea
- 2 dl narancslé
- 1 db fahéjrúd
- 6-8 db szegfűszeg
- 2 evőkanál cukor
- 1 db narancs
- 1 db citrom
Elkészítése:
Készíts fekete teát, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl erős, hogy ne nyomja el az ital többi ízét. Add hozzá a rumot, a narancslevet és citromlevet, a fűszereket, és a cukrot. Alacsony hőfokon melegítsd össze, majd töltsd poharakba vagy bögrékbe. Díszítésként tehetsz bele citrom vagy narancskarikákat.
Reméljük, hogy válogatásunk inspirációt nyújt ahhoz, hogy idén télen új kedvenceket fedezz fel a forró koktélok világában. Hagyd, hogy ezek a koktélok melegséget és örömet hozzanak a hűvös estéken, és tedd őket a téli időszak elmaradhatatlan részeivé!