
Tom Collins
A Tom Collins kétségtelenül a Collins koktélcsalád legismertebb tagja. A Collins italok alapvetően savanykás koktélok, amelyek cukorral és citrusfélékkel kevert szeszes italt tartalmaznak, és jégre töltve, szódavízzel hígítva, magas pohárban tálalják őket. Lényegében egy buborékos, alkoholos limonádéról van szó.
A koktél eredete körül akad némi bizonytalanság. Az italtörténész David Wondrich szerint a Tom Collins a 19. század elején népszerűvé vált gin alapú puncsokból fejlődött ki. Egy gyakran emlegetett történet szerint John Collins, a londoni Limmer's Hotel egyik kreatív bártendere saját magáról nevezte el az italt. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy valóban ő találta-e fel ezt az összetételt, vagy csupán hozzájárult a széles körű elterjedéséhez. Az viszont biztos, hogy a korai változatok geneverrel vagy Old Tom ginnel készültek, így a koktél végül nem John, hanem Tom Collins néven vált ismertté.
Hozzávalók:
- 60 ml TANQUERAY London dry gin
- 30 ml frissen facsart citromlé
- 15 ml cukorszirup
- Szódavíz
Elkészítés:
Tedd a gin-t, citromlevet és szirupot egy Collins pohárba, majd töltsd meg jéggel, öntsd fel szódavízzel, és alaposan keverd össze, hogy a hozzávalók tökéletesen elkeveredjenek. Végül díszítsd citromkarikával és maraschino cseresznyével, hogy egy frissítő és ínycsiklandó koktélt kapj.