Ez a testes, nagy térfogatú, gazdag rum British Guyanából származó cukornádmelasz lepárlásával készül, amit kisüsti és folyamatos lepárlókban alakítanak ki. Kezdetben amerikai ex-bourbon tölgyfahordókban érlelik solera eljárással, majd az utolsó 12 hónapban spanyol sherryhordókba (Pedro Ximenez és Oloroso) kerül. Ezt a rumban valóban mély élménnyé alakított eljárást kifejezetten a rum kedvelőinek és ínyenceknek ajánljuk.
Dark rum
A dark rumok az érlelt, karakteres párlatok közé tartoznak. A "dark" elnevezés azonban nem feltétlenül jelent egy adott érlelési kort vagy szabványt. Gyakran black rumként is emlegetik őket, de fontos tudni, hogy a nagyon sötét, már-már fekete rumok többségét mesterségesen színezik, főleg karamellel. Az érlelés során a rum színe fokozatosan telítődik, de egy idő után nem válik természetes úton fekete színűvé.
Ízvilágában a dark rum jellemzően gazdag és mély aromákat hordoz. A melasz alapú erjesztés és az érlelés során a rum gyakran kap jegyeket a csokoládé, a kávé, a karamell, a pörkölt diófélék és a fűszerek területéről. Az erőteljes, testes karaktere miatt ideális önmagában kortyolgatva, valamint koktélokhoz is kiváló alapot nyújt.