A Tomatin 14 éves változatát bourbon- és portói hordókban érlelik. A magas színvonal eléréséhez csakis olyan Tawny Port hordókat választanak ki, amelyekben korábban 50 évig érett a híres portugál bor. Ez az érlelési módszer lágy simaságot és kellemes édességet kölcsönöz a Tomatin alapvetően könnyed karakterű párlatának. Az eredmény egy gazdag, ugyanakkor kiegyensúlyozott whisky, melyet piros bogyós gyümölcsök, édes-mézes jegyek, tejkaramella, diós és könnyed gyümölcsös hatások tesznek teljessé a lecsengés során.
Single malt whisky
A single malt whisky egyetlen lepárlóüzemben készül, kizárólag árpamalátából, és az adott lepárló egyedi karakterét hordozza. Ez a fajta whisky a legtisztább formája a whiskykészítésnek, hiszen nem keverik más whiskykel, és az ízvilága gyakran összetett, rétegezett. A különböző régiókban különféle single malt whiskyk készülnek, amelyek eltérő ízprofilt mutatnak. A single malt whisky iránti szenvedély sok rajongónak külön élményt jelent, hiszen minden üveg egyedi karaktert közvetít az adott hely földrajzi és kulturális adottságaiból.